eerste werkdagen - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu eerste werkdagen - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu

eerste werkdagen

Blijf op de hoogte en volg Maaike

08 Oktober 2009 | Benin, Cotonou

Zo, eindelijk is het klaar met relaxen. Lekker aan de slag!
Dinsdag hadden we een (heeeeele lange) introductiedag. veel uitleg over het werk op de afdeling. De verschillende formulieren die gebruikt worden, wat er in de status van de patient zit, etc.
Woensdagavond voor het eerst een dienst gedaan. De introductiedag was erg waardevol bleek. Alle papieren kwamen bekend voor en ik had enig idee wat er van me verwacht werd.
Vanochtend een dagdienst. Wat HEERLIJK dat je gewoon uit bed kan stappen, uniform aantrekken, iets eten en drinken in de dininghall en 1 minuut lopen naar de afdeling. Erg efficient :-D
k kan morgen nog later opstaan, k had tijd over ;-)
Vandaag dus een dagdienst met iemand mee gelopen. Morgen voor het eerst zelf verantwoordelijk voor mijn eigen patienten.
Er zijn heel veel dingen anders. Veel werk is volgens protcol en dat maakt het ietsje overzichtelijker.
Vandaag hadden we 6 patienten; 3 gingen voor OK, 2 met ontslag. Er was dus best wel wat te doen en ik heb heel wat dingen zelf gedaan en het na laten kijken wanneer ik dacht klaar te zijn.
Een van onze patientjes die voor OK ging was een 7-jarig jongentje met een liesbreuk. k heb hem en zijn moeder naar de OK gebracht, daar wordt nog gebeden als mensen dat willen en dan is het wachten.

O nog wat grappige dingen;
- onder de bedden van de patienten ligt een matras. Daar slapen de ouders of kinderen van de patienten op.
- er wordt niet moeilijk gedaan over het ontbloten van borsten. Dit zijn gebruiksvoorwerpen, handig voor melk. Knieen daarentegen hebben een enorme erotische lading, die worden zo goed mogelijk bedekt.
- ik raak de weg al wat minder frequent kwijt :-D
- het schip schommelt af en toe flink, soms lijk ik wat dronken rond te lopen, zeker als de lichten uitzijn en ik probeer zachtjes door de slaapkamer te lopen. *boink*
- ik heb het echt naar m'n zin op 't moment!
- communicatie met patienten is erg lastig. Sommigen spreken Frans en ik... een petit peu
maar velen spreken Fon, Ewe, Goun, of een van de andere 130 stamtalen...
- het doortrekken van de wc's gaat net als in het vliegtuig met zo'n vacuum. Meestal werkt het... tot ik pasgeleden een meesterwerk had geproduceert en het doorspoelsysteem werkte niet :-( komt vaker voor stelden mijn kamergenoten mij gerust :-) (na een half uur werkte het systeem gelukkig weer; voor de ongeruste lezer)

Gisteravond hebben we (tijdens de avonddienst kon ik weg omdat ik overgepland was) een uitgebreiden uitleg gekregen over VVF. Binnenkort zal ik hier wel meer over vertellen. VVF staat voor vasico vaginal fistel; een verbinding tussen de blaas en de vagina. Hierdoor hebben de dames continue lekkage van urine via de vagina met als gevolg fysieke, sociaal-economische en psychische gevolgen.
Over anderhalve week zullen er een hoop vrouwen met deze aandoening geholpen worden op het schip. Ook worden dan twee locale artsen en een verpleegkundige uit Benin opgeleid om zorg te verlenen aan deze vrouwen. Ik zie uit naar deze patienten. Er zijn veel schrijnende verhalen, dus uitzien is niet het juiste woord, maar k hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel.

k heb nog wat foto's van algemene ruimtes op het schip.

Dikke knuffel &
Blessings

Maaike

• 08 Oktober 2009 - 16:34

SANDRA:

Hoi Maaike, Bedankt voor je fijne stukjes. Het is zo goed te merken dat je het naar je zin hebt. Dikke kus,
    Sandra

• 08 Oktober 2009 - 16:50

Marlies:

Heerlijk dat je zo lekker je ding kunt doen, ik geniet er ook van :)
    En dat VVF komt dat voor na een bevalling?

• 08 Oktober 2009 - 17:52

Wilma:

Hoi Meid,

ben blij dat het inwerken sneller gaat als toen je bij ons op B2 kwam werken, anders had je vast niet genoeg gehad aan een avond en een dag, gelukkig heb je nog wat geleerd in de afgelopen 2 jaar, en nog blijer ben ik omdat ik daar aan mee gewerkt heb. Heeft al onze inspanning toch nog vruchten afgeworpen.
    (je weet wie het schrijft....)
    Ben blij dat je het naar je zin hebt.
    Ik vind het heerlijk om te lezen dat het goed gaat met je en dat je het naar je zin hebt, ik hoop nog heel vaak iets van je te lezen

liefs Wilma

• 08 Oktober 2009 - 18:24

Jani:

Jaaaa! een stukkie, ik kon niet wachten!!!! Wat een hypersnelle inwerkperiode! t klinkt allemaal weg goed zeg! En die boot (jaja schip) ziet er wel modern uit op de foto's. Love you!

• 08 Oktober 2009 - 18:28

Veronica :D:

Heel gaaf om te lezen! Ik kan me voorstellen dat je het prima naar je zin hebt. Eindelijk aan de slag met datgene waar je al die tijd naar toe hebt gewerkt.

Fly Supergirl Fly!

X,
    Veroon :D

• 08 Oktober 2009 - 19:03

Gonnie:

Hé Maaike!

Wat heb ik zitten lachen hier... haha!! Geweldig om je verhalen te lezen. Leuk ook om die foto's te zien. Mooi dat het nu lukt. Veel succes en ook heel veel plezier verder.

Groetjes, Gonnie

• 08 Oktober 2009 - 19:48

Nico En Hilly Visser:

Hoi Maaike,
    We lezen je verhalen met veel plezier zo herkenbaar, en in gedachten zien we je rond dwalen op het grote schip.Ook de foto's brengen allerlei herinneringen boven.
    veel sterkte met je werk en Gods zegen

• 09 Oktober 2009 - 06:00

Marjolein:

Ik begrijp wat je bedoelt met "uitzien naar": je kunt niet wachten om die mensen te mogen helpen! Dat ben jíj ten voeten uit, lieverd!
    Heerlijk dat je je zo gelukkig voelt daar.
    Liefs,
    Marjolein

• 09 Oktober 2009 - 06:51

Mirjam:

Hey!
    Eht leuk en amuserend om te lezen!
    En dan is het nu officieel begonnen...handen uit de mouwen. Mooie fotos trouwens!
    Heb je fatsoenlijke maaltijden aan boord?
    X

• 09 Oktober 2009 - 08:49

Mirjam (andere):

alvast gefeliciteerd!!!
    zo nu even lezen

• 09 Oktober 2009 - 09:39

Mirjam(die Andere):

Mooie foto's, meisje heeft mooi geposeerd.
    Ik vond het wel leuk om te lezen dat een liesbreuk geopereerd wordt, eigenlijk iets heel normaals. Was het verplegen van een kind nu anders dan een volwassene?
    Ben wel heel benieuwd naar je frans, je hebt het immers een jaar extra gehad ;-)
    Het is leuk en gezellig lezen je verhalen.
    Succes !! en bijna jarig!!!

• 09 Oktober 2009 - 10:38

Kiara:

De telefoon ging en Kiara riep: "Ja, tante Maajte".

• 09 Oktober 2009 - 13:47

Mirjam:

Maaike ik wil graag 3 x per dag een update...

• 09 Oktober 2009 - 15:02

Henny:

He die lieve Maaike, die staat te springen om mensen te helpen, wat goed om alles te lezen en mooie foto's, enne nog twee nachtjes slapen en dan..... wordt Maaike 29 jaar!!! Oud al hoor..... Mag ik zeggen! Liefs en Gods nabijheid!

• 09 Oktober 2009 - 15:06

Henny En Piet:

Prachtige foto"s heerlijk licht de eetzaal en dan dat weidse uitzicht. echt fantastich! En wat een heerlijk meisje om te knuffelen!

• 09 Oktober 2009 - 15:52

Daniëlle:

Hoi Maaike,

Leuk dat je nu echt aan de slag mag. Veel sterkte met de taal, oui, non etcetera, en vooral in de omgang met de paptienten.
    Ziet er modern uit, die boot!
    Groetjes en zet em op!

• 10 Oktober 2009 - 03:09

Melanie:

Heyyy die maaike, net al je ervaringen tot nu toe zitten lezen, en het komt me allemaal erg spannend over. duidelijk is wel dat jij het super naar je zin hebt.
    meot wel vreemd zijn om te plegen met handen en voet werk wat betreft taal , maar verwacht wel dat je dat zo op pikt.

ik hoop snel weer meer van je te lezen.

dikke knuffel Mel

• 10 Oktober 2009 - 08:29

Merel:

Hoi Maaike,

Het ziet er erg mooi uit op de foto's, ik had een beetje scharrige bedoening verwacht ( op z'n Afrikaans zeg maar). Fijn dat het goed gaat met werken. Grappig dat het not done is om je knieen te laten zien. Wat is daar nou sensueel aan?
    Liefs!

• 10 Oktober 2009 - 09:14

Gert:

hoi lieverd, nog één nachtje slapen en dan....ga je straks mailen.

pap

• 10 Oktober 2009 - 18:36

Arjette:

Hoi Maaike,
    Klinkt goed allemaal. Fijn dat je het zo naar je zin hebt en aan de slag bent. Heel veel zegen, wijsheid en handigheid bij alles. Die nieuwe patienten lijken me ook weer geen gemakkelijke klus.
    Doei Arjette

• 10 Oktober 2009 - 18:39

Arjette:

Enne MAaike morgen zit ik niet achter mijn PC, dus al vast heel erg gefeliciteerd met je verjaardag en een buitengewoon goed en gezegend nieuw jaar toegewenst. Geniet ervan. Doei Arjette

• 10 Oktober 2009 - 20:19

annemarie

• 12 Oktober 2009 - 16:50

Ernestina:

Hee lieve meid!!

Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!
    Ik wens je heel veel gezonde gelukkige maar bovenal gezegende jaren toe!!
    Je heb je draai al aardig gevonden he??
    Hier gaat verder ook alles best!!
    Nou je hoor me wel weer!

Lieve groet van Ernestina.

Verslag uit: Benin, Cotonou

Maaike @ Mercy Ships

Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een christelijke organisatie die hoop en genezing wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. Zij doet dit door operaties die in het land zelf niet worden uitgevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Er is op dit moment één schip in de vaart; de ‘Africa Mercy’. Dit schip vaart langs verschillende West-Afrikaanse landen en ligt daar dan een aantal maanden in de haven om de mensen te ontvangen. Het was voor mij sindsdien een droom om op zo’n schip te kunnen werken.
Ik geloof dat we als kinderen van God mogen dromen en dat God de verlangens die we hebben, wil gebruiken. Ik heb een lange tijd in de leugen geloofd dat iedereen toch wel zoiets zou willen en dat ik daar niet goed genoeg voor was. Maar voor God zijn we wel goed genoeg. U bent uniek en ik ben uniek. We hebben allemaal onze eigen talenten en mogelijkheden, Hij wil die juist gebruiken. Ik ontdekte hierin Gods hart en besefte dat ik deze ‘droom’ mocht gaan nastreven.
Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane Heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij.
Op 20 september ben ik door Evangelische Gemeente Jozua uitgezonden worden als zendeling. Op 2 oktober ben ik naar Benin gevlogen om een paar dagen later te beginnen met mijn werkzaamheden als verpleegkundige.
Het schip ligt tot half december nog in de haven van Cotonou, Benin.
Het werk is op vrijwillige basis met kosten voor voedsel en onderdak op eigen rekening, dit geldt voor alle medewerkers. Hierdoor kunnen alle operaties gratis gedaan worden!
Mocht u een (kleine) financiele bijdrage willen leveren, dan kunt u mij sponsoren door uw gift over te maken op de zendingsrekening van Jozua (te Dordrecht) ING-bank nummer 78.75.162, t.a.v. Maaike Rademaker. Deze gift is belastingaftrekbaar.
Eventueel kunt u gebruik maken van mijn persoonlijke rekeningnummer 41.88.63.806, M. Rademaker.

Maar wat ik aan support vooral belangrijk vind, is mensen die biddend achter mij staan. Ik wil u vrijmoedig vragen om uw gebed voor het werk en kracht, wijsheid en liefde voor mij persoonlijk.
P.S.
Alle berichten op deze website zijn mijn persoonlijke beleving en bevatten mijn eigen ervaringen, conclusies en mening. De beschreven verhalen bevatten niet de visie van Mercy Ships als organisatie.

22 Juli 2012

Tenerife

16 Juni 2012

Vertrek uit Lome
Maaike

Alles wat je wilt weten.... Al meer dan 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een organisatie die hoop wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. De manier waarop dit wordt gedaan is door middel van operaties die in het land zelf niet uit worden gevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Daarnaast wordt er praktische hulp geboden in het land zelf en worden mensen geschoold om het eigen land verder op te bouwen. Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij. Ik wil dan ook graag de komende twee jaar op de 'Africa Mercy' gaan werken als verpleegkundige. Meer info over de organisatie: www.mercyships.nl (en engelse site www.ms-information.org) In de zomer van 2009 heb ik een zgn. Gateway Course van de Mercy Ships gevolgd. Hier heb ik de nodige voorbereiding voor het werken en leven aan boord van de 'Africa Mercy' gehad. Op 20 september ben ik vanuit E.G. Jozua uitgezegend als zendeling, waarna ik op 2 oktober naar Benin ben gevlogen. Het uitzenden betekent dat ik onderdeel blijf van de gemeente en dat er vanuit de gemeente voor mij wordt gebeden. Daarnaast is het mogelijk om via een rekeningnummer van de gemeente mij financieel te ondersteunen Het rekeningnummer van de gemeente is 78.75.162 (ING), vermeld bij uw donatie dat het t.a.v. Maaike Rademaker is. Uw gift is dan belastingaftrekbaar. Via de Mercy Ships Holland heb ik het volgende postadres: Maaike Rademaker MS Holland – Mercy Ships M/V Africa Mercy – Dept. Hospital Strevelsweg 700/317 3083 AS Rotterdam Voor pakketjes svp duidelijk vermelden CONTAINER. Dan gaat het doosje mee met de containers die met enige regelmaat vanuit Rotterdam naar West-Afrika varen. (als dat er niet opstaat, wordt het pakket via DHL verzonden en draai ik op voor die kosten) Gewone brieven en kaarten kunnen wel zonder enige aanvullingen naar bovenstaand adres worden gestuurd. Mercy Ships telt op het moment ruim 800 fulltime vrijwilligers. Zo'n 450 van hen wonen en werken op een schip, de anderen op één van de kantoren in diverse landen of een basis in Sierra Leone. Ieder van hen zorgt zelf voor het verzamelen van een kring van sponsors om in het levensonderhoud te voorzien. Wat ik vooral belangrijk vind is ondersteuning in gebed en het onderhouden van contact met 'het thuisfront'. Ik vind het leuk om reacties te lezen ('k zal er niet altijd op reageren vrees ik), dus voel je vrij om een berichtje op deze site achter te laten! Blessings Maaike

Actief sinds 08 Sept. 2006