bergen en dalen - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu bergen en dalen - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu

bergen en dalen

Door: Maaike

Blijf op de hoogte en volg Maaike

07 November 2009 | Benin, Cotonou

Zo, das weer een tijd geleden! Leuk om alle reacties voorbij te zien komen!

k moet eerlijk zeggen dat ik echt supermoe ben. Vorige week 6 dagen gewerkt en deze week een dag vrij geweest. Nu echt heerlijk dat het weekend is!
De laatste loodjes zijn het zwaarst wordt gezegd en dat voelt ook zo. We hebben nog een aantal vrouwen op de afdeling. De meesten zijn helemaal opgeknapt en al, zingend, dansend en God prijzend naar huis gegaan. Maar het risico is ook aanwezig dat de operatie niet (volledig) slaagt of dat er complicaties optreden. De vrouwen die nu nog op de afdeling liggen behoren tot die laatste categorie. Ik heb het er best moeilijk mee, het is gewoon zwaar om te zien dat deze vrouwen met hoop naar het schip zijn gekomen en niet met de grote groep dansende vrouwen de afdeling verlaten. Vanmiddag ging een van mijn vrouwen (een meisje van 21, met de bouw van een 13-jarige; lengte van zo'n 1 meter 25) naar huis. De operatie was deels geslaagd. De fistel die er in eerste instantie was is 'gemaakt', maar ze had nog steeds last van urine incontinentie. Lichtpuntje is dat we een afspraak mee konden geven voor volgend jaar. Dan ligt het schip in buurland Togo en kan ze nogmaals onder het mes. Maar wat ondenkbaar om te komen en weer net zo nat weg te gaan! Dit valt me best zwaar.

Waar ik zelf aan vasthoud is dat deze vrouwen hebben gemerkt dat ze geliefd zijn. Of de operatie nu geslaagd is of niet, we hebben ze laten merken dat ze waardevol zijn en dat ze boven alles geliefd zijn en waardevol zijn voor God.
Met andere verpleegkundigen kan ik er best wel over praten en ik denk dat dat ook wel belangrijk is.

De afgelopen periode zijn ook genoeg leuke dingen gebeurd.

In de eerste week op de afdeling was er een baby waarvan de moeder werd geopereerd en ik wist niet wat ik met die baby aan moest. Inmiddels loop ik af en toe met een kind op de rug gebonden over de afdeling. Heel bijzonder hoor, maar dit is voor de kids bekend en ze vallen heerlijk in slaap. En je hebt twee handen vrij om gewoon door te gaan met je werk :-D

k heb van de week ook heerlijk gewerkt met een leuke Australische meid en geprobeerd haar wat Nederlands te leren, we hebben in een deuk gelegen. Dus ook nog zat leuke momenten op de afdeling.

Afgelopen dinsdag had ik een dag vrij. Met Jan en Justin afgesproken om op een 'normale' tijd wat af te spreken, dus lekker tot half elf geslapen!! Jan is nogal van het wandelen. We wisten al dat dat zweten werd, maar we zouden richting een strand lopen waar we de zee in konden (niet te ver hoor oma ;-) ). Over het algemeen kan je niet de zee in, omdat de stroming echt heel erg sterk is en er zijn enorme golven. Maar we zijn naar een baai gelopen, waar de zee rustig is en het verantwoord is om erin te gaan. Na drie kwartier hadden we een lunch (voor Justin en mij ontbijt) stop ingelast. Daarna nog een klein half uurtje via het strand verder gelopen en daar waren we. Echt genieten! Terug hebben we het lokale transport uitgeprobeerd, achterop een brommertje door de stad... wat we in ruim een uur hebben gelopen, duurde nu maar 5 tot 10 minuten :-)

k was precies op tijd terug om met een groep mee te gaan naar het volleybalveld. Dat was echt leuk! En Jan was zo vriendelijk om een heerlijk bord eten voor me weg te zetten.

Vanavond heb ik deelgenomen aan de algemene vrijdagavond activiteit; frisbee. k weet niet of dit nou echt mijn ding is, maar k heb wel gelachen en gezweet en dat was wel even goed. Daarna lekker onder de douche en met iemand meegereden die mensen naar het vliegveld ging brengen. k heb bedacht dat het wel handig is om de weg een beetje te weten ;-) maar het vliegveld staat redelijk aangegeven op de borden, dus ik heb er wel enig vertrouwen in.

O.... ik heb een hele mooie kalender... nadeel is dat je die wel moet omslaan als de volgende week is aangebroken.... k wilde dus Hanneke en Janita nog heel hartelijk feliciteren!!! het is niet ongebruikelijk voor mij om dat twee dagen na de officiele datum te doen, maar het komt toch wat minder sociaal over. excuses en alsnog van harte!!!

Ik heb ook twee korte filmpjes van mijn kamer gemaakt om jullie daar ' rond te leiden ' Ik heb 20 seconden filmtijd op deze website, dus t is in twee delen...

Morgenochtend krijgen we 'hoog bezoek' van de Nederlandse Ambassadeur. Hij komt met een groep van ongeveer 20-25 mensen van de Nederlandse ambassade op bezoek aan boord. k ga dus nu echt richting bed, want ik moet wel een beetje representatief zijn... of in ieder geval een beetje wakker zijn :-D

Een hele dikke knuffel &

Blessings

Maaike

• 06 November 2009 - 23:15

Veronica :D:

Hai, leuk om weer blog binnen te krijgen.

Hard werken dus; zoals verwacht neem ik aan? Kan me voorstellen dat het lastig is om te zien dat het niet altijd in een keer helemaal goed gaat. Hebben de vrouwen daar zelf begrip voor? Of juist ook bij hun teleurstelling? En die 25 jarige vrouw / meid, die kon nu niet langer blijven en/of meteen opnieuw geholpen worden? Hoe werkt dat precies? Toch mooi dat jullie in ieder geval de meeste vrouwen wel helemaal ok kunnen "afleveren"!

Maaike met een baby op de rug; ik moet nog ff aan het plaatje wennen...

Fijn dat je nog tijd hebt om ook te genieten van alle dope shit er omheen. Keep it up!

En het filmpje; is die nu al te zien? (Waar dan?)

Liefs en knuffel,

Veroon :)

• 06 November 2009 - 23:16

Veronica :D:

Oh, enne...Succes morgen met representatief zijn enzo :D

-x-

• 06 November 2009 - 23:22

Veronica :D:

Laat maar... Heb t filmpje al gevonden; ik keek weer eens met m'n neus!

Best een opgeruimd onderkomen Maaike! Ben ik niet gewend van jou... (no offence...)

Blue Skies,
    V.

• 06 November 2009 - 23:36

Maaike Rademaker:

Hee veroon,

nog laat wakker... ik ook dus :-D
    De binnenkant moet nu eerst wat rust krijgen bij dat meisje, kan niet zo snel weer opengelegd worden.
    Als het goed is kun je het filmpje zien, staat onder de foto's...
    Bedankt voor je meeleven!

• 06 November 2009 - 23:54

Marga:

leuk je even life aan de lijn gehad te hebben. Nu nog een toegift met je verslag.
    Wat triest voor die vrouwen die niet helemaal genezen en dan zo lang moeten wachten op een volgende operatie.
    Ik las het volgende stukje, wat me erg raakte,
    Mensen zijn zo kwetsbaar
    Wees geen breekijzer!
    Je armen zijn toch lang genoeg om een zieke, een
    eenzame,
    om een medemens te omhelzen.
    Lieverd doe voorzichtig en zorg goed voor jezelf.
    Ik mis je . Dikke kus Mam

ik

• 07 November 2009 - 08:59

Janita:

Hoi Maaike, wat leuk dat we jouw belevenissen op afstand kunnen meebeleven. En dat een felicitatie wat later komt is toch gewoon als je aan de andere kant van de wereld bent!
    groetjes, ook van Rob, Niels en Kirsten

• 07 November 2009 - 09:08

Mirjam Ros:

Hey lieve maaike!

Wat superleuk die 20 sec. rondleiding. En ook wel weer ens leuk om je stem te horen.
    Mooi wat je meemaakt. PAtienten worden hoe dan ook geraakt door de liefde die jullie uitdelen.

nou nou...de ambassade

en eh... geniet van je weekend!

XXX

• 07 November 2009 - 09:47

Merel:

Hoi Maaike,

Lekker dat je een dagje vrij had. Ik heb 2 weken lopen stressen voor een toetsweek en dat is nu ook lekker voorbij. Morgen paardrijden aan het strand met m'n nichtje. Moeten we weer eens doen als je weerd terug bent (ooit ;)

Liefs,Merel

• 07 November 2009 - 11:17

Jani:

Ja! een stukkie! Don't worry zal mijn site ook snel weer eens bijwerken. O Siep, that's africa! Op zo'n eng race brommertje en een baby op je rug, bijzonder hoor! Ik herken veel Nigeria in je verhalen.
    En die lunch heb je nu al eens een lekker maaltje van langs de weg gegeten? Kom op, een maand in afrika en nog geen diarree dat kan niet!
    Arme vrouwen he, tja voor een jaar incontinentie materiaal megeven is waarschijnlijk ook niet te doen. En is het voor de mensen die bij jullie komen, toch niet de rijksten neem ik aan, wel te regelen om jullie in Togo weer op te zoeken?

• 07 November 2009 - 12:10

Henny:

Fijn je bericht, ogen en oren open hoor als de Ned. ambassade komt! Enne....... ze mogen niet eerder weg of ze hebben een bom duiten in een zak gedaan!!!!! Let jij daarop!!! Héél veel liefs ook van Piet!

• 07 November 2009 - 18:00

Arjette:

Leuk jou kamer te zien en alles erom heen en jou stem weer te horen met een kiekje in de spiegel.Ik vind het verhaal van die vrouw ook wel verdrietig hoor. KAn me voorstellen dat je dat moeilijk vind. tjonge. Ik wens je een goede tijd bij die nederlandse ambassadeur als dat al niet voorbij is. Sterkte in alles.
    Groet Arjette

• 08 November 2009 - 14:31

Mirjam B:

He Maaike!

Das leuk, die flimpjes, best nog ruim. En idd netjes. Ik vroeg me af of er nu een andere periode komt met ander soort operaties?

• 08 November 2009 - 19:50

Marlies:

Jippie weer een stukje :)
    Je doet mooi werk, Maaike, al is het niet altijd even makkelijk. En Maaike met een baby? Kan ik me juist wel heel goed voorstellen. Stoere Maaike is nl. stiekem heel erg moederlijk en lief voor de kleintjes. Echt waar, heb het zelf gezien ;-)

• 08 November 2009 - 21:23

Sandra:

Hoi lieverd,
    Bedankt weer voor je mooie verhaal. Gisteren hebben wij Aua en Sophie op het vliegtuig naar Bissau gezet. Zij zitten nu officieel dichter bij jou in de buurt dan bij ons :)
    Kus! (ook van Ramon natuurlijk) Sandra

• 08 November 2009 - 22:22

Laura:

Ha Maaike!

Dank voor je nieuwe "stukkie"!
    Leuk, je filmpje. Hoe ging het met de ambassadeur?
    Fijn dat je geniet! En begrijpelijk dat het moeilijk is te zien dat verwachtingen niet waargemaakt zijn.
    Maar je mag ze bij onze Vader brengen in gebed en probeer het dan los te laten!
    (Moet je horen wie het zegt:D

• 09 November 2009 - 18:56

Fennegien:

hoi Maaike,
    Zo te lezen ben je al aardige gewend aan je nieuwe wereld! Is zie je al voor me met baby op de rug aan het werk, heb je ook Afrikaanse kleding aan? Zou je goed staan ;-)
    Goed dat je schrijft over de mooie en pijnlijke dingen die je meemaakt in je werk, hier krijgen we geen antwoord op... gelukkig kunnen we uit blijven delen van Gods liefde! Gaaf dat jij dat daar zo mag doen! Veel zegen voor jou en de mensen die je ontmoet!

• 09 November 2009 - 20:38

Daniëlle:

Hoi Maaike,

Met grote bewondering lees ik elke keer weer je belevenissen. Tegelijkertijd maak je moeilijke dingen mee, en natuurlijk ook hele mooie, als mensen blij en genezen weer naar huis gaan. Het blijft hoe dan ook fantastisch wat je daar doen, dat mag je niet vergeten, ook als het niet gaat zoals je liefst zou willen zien.

Veel sterkte daar ver weg en geniet vooral van die vrije dagen aan het strand!
    Het is hier nu koud en guur, vergeleken met jouw warme omgeving...

Groetjes, Daniëlle

• 09 November 2009 - 20:58

Gert:

hoi lieverd,

lekker man op een brommertje door afrika scheuren. Verkeerstechnisch kun je er volgens mij weinig kwaad.
    Dat afbouwen zal je denk ik nog wel eens een keer gebeuren. Maar dat het moeilijk is snap ik heel goed. Het is toch weer een beetje afscheid. Hou je haaks meissie, hele dikke knuffel van je pap

• 11 November 2009 - 21:02

Peter (PP):

Ha die Maaike,

Je zal wel gedacht hebben waar blijft die man toch.
    Sorry, ik wist niet dat je al weg was (grapje). Nee ik kreeg wel mailtjes maar op m'n oude e-mailadres dus ja beetje dom van me.

Zo ik lees heb je al zat mee gemaakt. Mooie kamer lekker ruim beetje airco, ach heb je gelijk een goede koelkast.
    Wel hard werken met zo nu en dan rust. MG en ik denken nog wel eens terug aan het weekje "uitwaaien" in Frankrijk.
    Hé hou je haaks hè

Groetjes
    MG en PP (ouders van je "Australische" vriendin)

• 12 November 2009 - 22:05

Jani:

He Siep,
    ik mis je *zucht*

• 13 November 2009 - 05:01

Astrid Hensen:

Ha maaike alles goed daar met jou? Kan je het wennen? Veel succes en geniet ervan. liefs astrid ib kasperspad

• 13 November 2009 - 05:09

Astrid:

Maaike als je terugkomt heb je maat 36, ben je nu zoveel afgevallen? Hard werken waarschijnlijk? xx astrid

• 13 November 2009 - 12:33

Daniel:

tijd geleden maar ben weer bij gelezen. leuk hoor, mooi geschreven. heel veel zegen en werkvreugde toegewenst. lieve groet XX

• 16 November 2009 - 02:02

Mirjam Van Houdt:

Hoi Maaike, zonet alle verslagen gelezen op D3 omdat we vanwege verhuizing lang niet online waren....Wat ontroerend maar ook ontspannend om te lezen hoe het je vergaat op de Mercy. Geweldig wat je daar doet met velen. Heb er bewondering voor. Alle goeds en ik blijf je op deze reis volgen!

Groeten van een flexwerker Dordwijk

Verslag uit: Benin, Cotonou

Maaike @ Mercy Ships

Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een christelijke organisatie die hoop en genezing wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. Zij doet dit door operaties die in het land zelf niet worden uitgevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Er is op dit moment één schip in de vaart; de ‘Africa Mercy’. Dit schip vaart langs verschillende West-Afrikaanse landen en ligt daar dan een aantal maanden in de haven om de mensen te ontvangen. Het was voor mij sindsdien een droom om op zo’n schip te kunnen werken.
Ik geloof dat we als kinderen van God mogen dromen en dat God de verlangens die we hebben, wil gebruiken. Ik heb een lange tijd in de leugen geloofd dat iedereen toch wel zoiets zou willen en dat ik daar niet goed genoeg voor was. Maar voor God zijn we wel goed genoeg. U bent uniek en ik ben uniek. We hebben allemaal onze eigen talenten en mogelijkheden, Hij wil die juist gebruiken. Ik ontdekte hierin Gods hart en besefte dat ik deze ‘droom’ mocht gaan nastreven.
Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane Heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij.
Op 20 september ben ik door Evangelische Gemeente Jozua uitgezonden worden als zendeling. Op 2 oktober ben ik naar Benin gevlogen om een paar dagen later te beginnen met mijn werkzaamheden als verpleegkundige.
Het schip ligt tot half december nog in de haven van Cotonou, Benin.
Het werk is op vrijwillige basis met kosten voor voedsel en onderdak op eigen rekening, dit geldt voor alle medewerkers. Hierdoor kunnen alle operaties gratis gedaan worden!
Mocht u een (kleine) financiele bijdrage willen leveren, dan kunt u mij sponsoren door uw gift over te maken op de zendingsrekening van Jozua (te Dordrecht) ING-bank nummer 78.75.162, t.a.v. Maaike Rademaker. Deze gift is belastingaftrekbaar.
Eventueel kunt u gebruik maken van mijn persoonlijke rekeningnummer 41.88.63.806, M. Rademaker.

Maar wat ik aan support vooral belangrijk vind, is mensen die biddend achter mij staan. Ik wil u vrijmoedig vragen om uw gebed voor het werk en kracht, wijsheid en liefde voor mij persoonlijk.
P.S.
Alle berichten op deze website zijn mijn persoonlijke beleving en bevatten mijn eigen ervaringen, conclusies en mening. De beschreven verhalen bevatten niet de visie van Mercy Ships als organisatie.

22 Juli 2012

Tenerife

16 Juni 2012

Vertrek uit Lome
Maaike

Alles wat je wilt weten.... Al meer dan 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een organisatie die hoop wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. De manier waarop dit wordt gedaan is door middel van operaties die in het land zelf niet uit worden gevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Daarnaast wordt er praktische hulp geboden in het land zelf en worden mensen geschoold om het eigen land verder op te bouwen. Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij. Ik wil dan ook graag de komende twee jaar op de 'Africa Mercy' gaan werken als verpleegkundige. Meer info over de organisatie: www.mercyships.nl (en engelse site www.ms-information.org) In de zomer van 2009 heb ik een zgn. Gateway Course van de Mercy Ships gevolgd. Hier heb ik de nodige voorbereiding voor het werken en leven aan boord van de 'Africa Mercy' gehad. Op 20 september ben ik vanuit E.G. Jozua uitgezegend als zendeling, waarna ik op 2 oktober naar Benin ben gevlogen. Het uitzenden betekent dat ik onderdeel blijf van de gemeente en dat er vanuit de gemeente voor mij wordt gebeden. Daarnaast is het mogelijk om via een rekeningnummer van de gemeente mij financieel te ondersteunen Het rekeningnummer van de gemeente is 78.75.162 (ING), vermeld bij uw donatie dat het t.a.v. Maaike Rademaker is. Uw gift is dan belastingaftrekbaar. Via de Mercy Ships Holland heb ik het volgende postadres: Maaike Rademaker MS Holland – Mercy Ships M/V Africa Mercy – Dept. Hospital Strevelsweg 700/317 3083 AS Rotterdam Voor pakketjes svp duidelijk vermelden CONTAINER. Dan gaat het doosje mee met de containers die met enige regelmaat vanuit Rotterdam naar West-Afrika varen. (als dat er niet opstaat, wordt het pakket via DHL verzonden en draai ik op voor die kosten) Gewone brieven en kaarten kunnen wel zonder enige aanvullingen naar bovenstaand adres worden gestuurd. Mercy Ships telt op het moment ruim 800 fulltime vrijwilligers. Zo'n 450 van hen wonen en werken op een schip, de anderen op één van de kantoren in diverse landen of een basis in Sierra Leone. Ieder van hen zorgt zelf voor het verzamelen van een kring van sponsors om in het levensonderhoud te voorzien. Wat ik vooral belangrijk vind is ondersteuning in gebed en het onderhouden van contact met 'het thuisfront'. Ik vind het leuk om reacties te lezen ('k zal er niet altijd op reageren vrees ik), dus voel je vrij om een berichtje op deze site achter te laten! Blessings Maaike

Actief sinds 08 Sept. 2006