veel water
Door: Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike
24 Augustus 2010 | Namibië, Windhoek
Helaas moet ik zeggen dat ik het gevoel heb alsof ik geen tijd heb om echt veel te updaten. Met name de mails… ik heb een paar dagen geleden voor het laatst gekeken. Ik begin een beetje te wennen aan de vreemde zeemansdiensten, maar het blijft slopend. Ik heb het idee van persoonlijke vrije tijd voor nu opgegeven. Het enige wat ik doe is werken, eten, toiletteren en slapen. Na de nachtdienst van 4 tot 8, ga ik zo snel mogelijk naar bed en lees dan nog even. Dus rond 9:00 uur in slaap en dan gaat mijn alarm om 14:45, zodat ik precies kan douchen, ontbijten, schone kleding aan en werken. Na de dienst van 16:00 tot 20:00 uur doe ik er iets langer over voor ik in bed lig. Kort even bijkletsen met wat mensen, de dag doornemen met Christina en dan… toch maar weer slapen, want die verdraaide wekker gaat om 3:20 weer.
Beide diensten zijn met twee vriendelijke andere deckies. Er is een Nederlandse officier tijdens de middagdienst en een Amerikaanse tijdens de nacht. Ik vind de middagdienst zelf het leukst. Het is gezellig, het is redelijk lang licht, we hebben regelmatig mensen die de brug willen zien, we zien de zonsondergang en we hebben een korte pauze om even wat te eten te halen. De nachtdienst is moeilijker, omdat het elke keer weer voelt alsof je midden in de nacht je bed uit bent gekomen om over een donkere watervlakte te staren. De Amerikaanse officier is ook de trainingsofficier. Hij doet alles redelijk volgens het boekje en inmiddels ben ik eraan gewend om officieel toestemming te vragen om naar het toilet te gaan e.d. Hij weet wel heel veel en probeert de jongens die er op dat moment zijn te testen. Hij stelt allerlei vragen, geeft uitleg, helpt ze om over dingen na te denken en probeert zo zijn training vorm te geven. Het is erg leerzaam moet ik zeggen.
We varen nu nog ongeveer een dag langs de kust van Namibië en komen dan terecht in Zuid Afrikaanse wateren. We varen meer dan 100 mijl van de kust vandaan, dus absoluut geen land in zicht, maar tegen de tijd dat we bij Zuid Afrika komen gaan we wat dichter bij de kust varen. De kapitein wil proberen om tussen twee fronten van slecht weer door te varen.
De afgelopen dagen hebben we wat stormachtig weer gehad. De schatting is dat we met windkracht 8 te maken hebben. De golven zijn zo’n 5 tot 7 meter en af en toe is er geen zicht op de brug, omdat er grote watermassa tegen de ramen slaan. Ook nu mag ik sturen en dat is wel weer een nieuwe belevenis. Tot nu toe is de meest extreme meting dat we 20 graden overhellen naar stuurboord en bakboord. Volgens de Nederlandse officier slaat het schip pas om bij 40 graden, we hebben dus nog speling ;-)
Het is erg goed voor de beweging, het ene moment ben je aan ‘t bergbeklimmen, het andere moment probeer je niet te snel van de berg af te dalen…. En dan zijn en de geliefde momenten van gewichtloosheid… de ene maag houdt er meer van dan de andere.
Meestal ben ik niet zo van het bijbelteksten citeren, maar dit stuk uit Psalm 107 is erg toepasselijk;
‘Soms daalden zij af naar zee, gingen scheep en bevoeren het wijde water,
ze zagen de daden van de Heer, zijn wonderen op de oceaan.
Hij sprak en ontketende storm, hoog zweepte hij de golven op.
Zij stegen tot aan de hemel, vielen neer in de diepte, hun maag keerde om van ellende,
Ze tolden en tuimelden als dronkaards, alle kennis baatte hen niets.
Ze riepen in hun angst tot de Heer – hij leidde hen weg uit vele gevaren,
Hij bracht de storm tot zwijgen, de golven gingen liggen.
Het verheugde hen dat de zee tot rust kwam, hij bracht hen naar een veilige haven’
We hopen over ongeveer een week in de haven van Durban aan te komen. Voor de tussenliggende tijd; excuses voor mijn gebrek aan communicatie via mail e.d. en heel erg bedankt voor de manier waarop zovelen meeleven!!
O ja, en Tom, die is achtergebleven in Lome om daar nog drie weekjes te wonen en een beeld te vormen van het leven in Togo, heeft een nieuwe blog; (ik sta op een van de eerste foto’s in rood pak) http://tombradley.wordpress.com/
Dikke knuffel &
Blessings
Maaike
24 Augustus 2010 - 13:56
Gert:
Fijn om te horen dat het zo rustig gaat. Helemaal geen stress rond werktijden en jullie deinen een beetje op de golven en kabbelen, begrijp ik, naar de bestemming. Maar ook daarover is de Bijbel duidelijk: ik beloof je geen kalme reis maar wel een behouden aankomst. Daarop mogen we vertrouwen. Ik hoop dat we gauw elkaar weer even wat rustiger kunnen spreken. Voor nu een hele dikke knuffel en doe voorzichtig.
NB Om met oma te spreken : ga niet te ver (100 mijl) in zee kind.
Kus Pap -
24 Augustus 2010 - 15:00
Veronica :D:
Ben trots op je; kan er niet meer van maken...
De toevoeging van je pa (geen kalme reis maar wel een behouden vaart), die raakt me wel.
X,
Veronica :D -
24 Augustus 2010 - 15:19
Jani:
leuk om weer te lezen, Siep.
vreselijk lijkt het me hoor dat 'gewiebel' -
24 Augustus 2010 - 16:23
Ebe:
Beste Maaike,
fantastsch om al je verhalen te lezen. Het geeft een goed beeld hoe het met je gaat! Met jouw positieve levenshouding wensen we je veel wijsheid toe! Blessings! Ebe -
24 Augustus 2010 - 17:22
Ernestina:
Hee lieve meid!!
Schaamrood tot aan mn kaken ik heb al zolang niks laten horen!!
Maar we zijn heerlijk op vakantie geweest en heb echt even heerlijk rust genomen.
We zijn 2 weken naar Texel geweest en heb verder thuis lekker vakantie gehad.
Nu gaan de kinderen weer naar school en Jan en ik zijn ook weer aan het werk dus krijgen weer een ritme.
Fijn om te lezen dat het goed met je gaat!
Prachtig wat je vader ook schrijft!
Nou meid wijsheid kracht en Gods zegen en nabijheid toegebeden.
Dikke knuf van Ernestina.
24 Augustus 2010 - 17:33
Mirjam:
OHHHHH en heb je ook visjes te eten gegeven?????????? -
24 Augustus 2010 - 17:33
Mirjam:
@Gert
Hoe doe je dat toch, steeds weer als eerste?? -
24 Augustus 2010 - 18:44
Arjette:
Big maaike mijn zeekapitein, wat een moeilijke pslam om over na te denken dacht ik net, maar dat doe ik dan maar even niet. Je bent een dyhard, en ik wens je veel moed en een sterke maag toe groet Arjette
26 Augustus 2010 - 15:10
Merel:
Hoi Maaike,
Hou je haaks, aan alles komt vanzelf wel weer een eind.