vervolg.... de vrouwen...
Door: Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike
30 Oktober 2009 | Benin, Cotonou
Ik was op tijd wakker om bij de dressing ceremony te zijn :-)
Er werd veel gezongen, gebeden en de vrouwen kregen alle drie de kans om ook wat te delen. Het ontstaan van de fistel komt door moeizame bevallingen. De dames zijn echt dagen bezig met bevallen, denk gerust aan 4 tot 8 dagen!!!, waarbij het hoofdje van het kind op alle weefsels in en rondom de baarmoeder duwt. Hierdoor ontstaat dan dus een situatie waarin weefsel geen zuurstof krijgt, afsterft en er 'gaten'/ fistels ontstaan. Dit bestaat niet in de westerse wereld, omdat er bij dergelijke moeilijkheden overgegaan wordt op een keizersnee...
Een van de dames die uitgezwaaid werd was een oudere dame, die jaren lang verstoten was en ze vertelde dat iedereen die bij haar kwam haar duidelijk liet weten dat ze stonk en dat ze vies was. Ze zei dat ze nu als waardevol mens weer terug zou keren naar haar dorp en daarbij elke dag God zou danken voor deze mogelijkheid om te genezen. Ik heb een aantal mooie foto's van de dames, beelden zeggen soms meer dan 1000 woorden...
Verder een aantal leuke momenten de afgelopen tijd.
Aangezien ik Jan een aantal keer wat heb geholpen met zijn website, had hij gezegd dat ie me uit eten wilde nemen (met toestemming van zijn vrouw ;-)). Gisteravond zijn we naar een Thais restaurant (in Benin!!) geweest. Bijzondere ervaring, met stokjes Pad thai eten in Afrika :-D
Justin, een Nederlander die ook sinds een paar weekjes aan boord is, ging ook mee. We hebben een hele gezellige avond gehad, lekker Nederlands gekletst, veel gelachen en lekker gegeten.
Ook heb ik, wonder boven wonder, een fles met mintsiroop gevonden. SUPER!!
Vanavond ben ik ook uit eten geweest, ter ere van de verjaardag van een andere Nederlandse; Esther, ook verpleegkundige en een superlieve meid. Het voelt wel erg verwend om twee dagen achter elkaar uit eten te gaan, het is dan ook wel weer even mooi voor de komende tijd. Maar k heb er zeker van genoten!
Over het algemeen is het eten hier echt prima! We hebben vaak iets van boontjes of doperwten met veel rijst en een of ander vleesje. Elke dag is er sla, tomaat, paprika, komkommer en heel vaak vers fruit. Heerlijke ananassen, mango's, watermeloen....
(zo das nog eens een kijkje in de keuken ;-) )
O, nog iets leuks om met jullie te delen is dat ik afgelopen woensdag mijn rijtest heb gedaan... en ik mag me nu officieel in de Mercy Ship landrovers rondrijden. JEEEE.
Was 't weer voor nu.
Een hele dikke knuffel &
Blessings
Maaike
30 Oktober 2009 - 19:30
Maaike:
sorry voor de titels bij de foto's... op deze manier kon ik ze in de juiste volgorde uploaden. -
30 Oktober 2009 - 19:57
Arjette Sakko:
Hoi maaike,
Wel heftig hoor dat van die 4 tot 8 dagen bevallen. Daar moet je toch niet aan denken. pffff. Heel gaaf dat er zo wat aan hun probleem gedaan kan worden. Ikvind het wel cool voor je dat je twe keer zo leuk en lekker hebt gegeten. top.
Voor zichtig hoor met die wagen. Ik zat vanmiddag ook door een heel stom samenloopje van auto's met mijn bumper tegen een auto die ineens stilstond op de weg die ik net wilde oversteken. De man was gelukkig niet boos omdat hij zelf ervaarde dat hij ook ineens niet verder kon en wel begreep dat ik net opgetrokken daar tegenaankwam. Nou ja. Volgende week op ministrie week naar Bruinisse met de bijbelschool dan kan het autootje daar wel blijven staan. Maar jij doet het vast beter daar, daar gaan we vanuit.
Heel veel kracht en zegen voor je komende diensten en tot schrijfs.
Doei Arjette -
30 Oktober 2009 - 21:12
Henny:
Maaik, wat een fantastische vrouwen! en die kleding, die prachtige hoeden echt geweldig! Echt bijzonder wat je allemaal mee maakt! liefs henny -
31 Oktober 2009 - 07:09
Merel:
Hoi Maaike,
Wat een mooie foto's! Die vrouwen zijn echt gelukkig. Ipv dat ze nou een beetje aardig zijn tegen vrouwen die zo rot uit hun bevalling zijn gekomen, gaan ze ze verstoten!
Heb je trouwens lekker gegeten?
Merel -
31 Oktober 2009 - 07:37
Marjolein:
Wat prachtig! Je verhalen en de mooie foto's! Trek je het zelf ook allemaal nog een beetje?
Marjolein -
31 Oktober 2009 - 08:35
Wilma:
hoi maaike,
Ik ben blij dat je ook nog andere leuke dingen kan doen met collega's
Denk dat je het dan wel langer vol houd. Als je alleen maar op de boot zou zitten dan zit je wel erg opgesloten.
En nu mag je zelfs ook nog auto rijden, weten ze wel waar ze aan beginnen???? Hebben ze daar geen fiets voor je
groetjes Wilma -
31 Oktober 2009 - 08:45
Mirjam Ros:
Leuk hoor!
En die siroop komt vast goed van pas of heb je nog steeds een voorraad pepermunt thee?
Ook lekker dat je af en toe gewoon leuke dingen kunt doen,,,,zoals uit eten gaan!
XXX -
31 Oktober 2009 - 09:48
Veronica :D:
Mooi om te zien dat die vrouwen letterlijk en figuurlijk zo opgeknapt kunnen worden.
Op zich fijn dat ze zo terug kunnen naar hun gemeenschap. Maar wordt er ook nog iets van voorlichting (mee)gegeven richting hun samenleving? Een kleine cultuuromslag richting vrouwen met deze problemen lijkt me namelijk wel wenselijk. Zonder wat meer begrip over het ontstaan van deze fistels zullen ze deze vrouwen blijven verstoten... Kunnen jullie daar ook nog iets mee?
Veronica -
31 Oktober 2009 - 13:10
Saskia:
heyy maaike,
wat een geweldige foto´s. je ziet echt de blijdschap in hun ogen. jullie leveren goed werk daar!
ga door lieve zus.
kus saskia -
01 November 2009 - 21:09
Jani:
ontroerend die foto's... -
01 November 2009 - 21:31
Annemarie:
hey maaike,
houd je een beetje in met die landrovers he?
de laatste - en enige- keer bij jou in de auto vond ik een beetje eng...:)
groetjes,
Annemarie -
02 November 2009 - 12:22
Ernestina:
O, wat heb ik het tedoen met die vrouwen!
Fijn dat jullie wat voor hun kunnen betekenen.
Ze zien er prachtig uit op die foto's!
Wel stoer in zo'n landrover te mogen rijden!!
Doe voorzichtig!!
Dikke knuf van Ernestina. -
03 November 2009 - 04:54
Mirjam:
Goed bezig!!
Toevallig nu ook in de nacht?
doei -
04 November 2009 - 16:39
Jan ..........:
Wat maak jij een hoop mee.zeg.doe je ook nog leuke dingen op je vrije dagen.Ik vind je verhalen wel goed om te lezen,wat fijn voor die vrouwen dat ze bij jullie geholpen worden.en dat feest erna daar zou ik best een keertje bij willen zijn.Er is nu een maand om van de 24 gaat wl snel he' maar je moet nog een poosje en ik weet zeker dat je dat gaat lukken met zo'n instelling als jij heel veel zegen en blijdschap op je werk Misschien dat we elkaar nog een keertje tegenkomen vriendelijke groet jan..... -
05 November 2009 - 22:29
Gerda Versluis:
Hoi Maaike kun je je een beetje redden met Jan en Justin? Fijn dat jullie af en toe ook wat leuks kunnen doen. Geniet ervan en God's Zegen op je werk.