knipoog van God - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu knipoog van God - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu

knipoog van God

Door: Maaike

Blijf op de hoogte en volg Maaike

21 November 2009 | Benin, Cotonou

M'n vorige berichtje was niet zo kort als ik in eerste instantie dacht. Nu dus weer een poging tot een korte update.
Afgelopen vrijdag had ik eigenlijk een avonddienst, die was omgezet in een 'schoonmaakdienst' (de afdelingen worden van top tot teen in de chloor gezet) en uiteindelijk ben ik beland onder het schip als schoonmaker :-D
Joepie de poepie!!! k heb gedoken, t was echt leuk en vies en eng... maar k ga komende week lekker oefenen. Erg leuk was dat er net iemand op de kade liep met een camera en even wat kiekjes heeft gemaakt van Maaike in pak... nog schoon en zonder prutjes in m'n haar ;-)
Het was allemaal erg leuk tot we net ietsje onder het schip zaten en het echt donker werd. Toen dacht ik; 'laat ik m'n lamp eens aandoen'. Maar dat had ik niet, zoals mijn zwoeper-buddy waarschijnlijk wel had gedaan, op de kant even geprobeerd. Dus ik kreeg m'n lamp niet aan. Toen keek ik op mijn dieptemeter en daar stond 20 op!! (Even vergeten dat het niet in meters was, maar in feet, dus zo'n 7 meter.) Ik kon ook niet meer het knopje vinden waarmee ik lucht in mijn BCD moest blazen. Het was donker, nog steeds geen licht, door mijn gepruts en het zicht van minder dan 2 meter, was ik mijn maatjes uit het oog verloren en toen voelde ik ook nog wat tegen mijn been. PANIEK! Les 1 bij duiken; raak niet in paniek :-D
Ok, kalm blijven dus. Niet zo heel erg kalm als ik nu kan beschrijven ben ik iets naar boven gezwommen en van het schip af.
Daar werd het weer wat lichter. Van tevoren hadden we wel wat afspraken gemaakt en met een lichtsignaal moesten we elkaar weer kunnen vinden. Dus met ietsje meer zicht lukte het me wel om die lanp aan te doen. Toen ben ik vooruit gaan schijnen en een paar seconden later kwamen mijn buddies met lampen op me af. Daarna mijn lamp niet meer uitgedaan! slim he :-D
Ok, t wordt toch weer een veel langer verhaal dan gepland....
Ik ga een volgende keer wel beschrijven wat we allemaal doen onder water, maar ik kan zeggen; k heb er spierpijn van. Ruim een uur onder water geweest met vuil wegbikken. En zowaar het schip nu ook van de onderkant gezien.
De komende week worden de afdelingen verder klaargemaakt voor vertrek en alles wordt schoongemaakt. Ik ben uitgeroosterd om met het duikteam mee te gaan, dus dat is wel een leuke verrassing. Alhoewel er zat mensen zijn die er van griezelen om in de smerige haven te springen, wat ook echt wel viezig is... maar ik vind dit echt een knipoog van God. Dit is iets wat ik echt heel erg leuk vind en ik had echt niet gedacht dat ik de komende twee jaar geld of tijd zou hebben om te duiken. God is goed!

Verder had ik een trip georganiseerd samen met Jan. Het was redelijk goed geregeld, het enige wat wij gedaan hebben is een groep van meer dan 10 man aanmelden bij een hotel en ruim van tevoren (wat niet altijd mijn sterktste punt is) aan de crew laten weten dat ze welkom waren om mee te gaan. Het hotel deed de rest. De prijs werd steeds lager bij een groter wordende groep. We zijn uiteindelijk met 14 man gegaan. Het was een boottocht over een rivier die uitkomt op de oceaan en vanuit Nigeria, door Benin stroomt. 28 km stroomopwaarts is een dorp gebouwd op palen. Het dorp heet Ganvie en wordt ook wel stilt village genoemd. Mensen wilden zichzelf in bescherming brengen tijdens oorlogstijd en zijn toen boven het water gaan bouwen. Het is bijzonder om te zien hoe het hele sociale leven zich afspeelt op het water. De kinderen gaan naar school met een soort watertaxi. De markt bestaat uit veel bootjes naast elkaar gevuld met groente, fruit en dergelijke. Er wonen zo'n 30.000 mensen in dit dorp. k heb heel wat foto's gemaakt en zal er een aantal toevoegen, om een beeld te geven.
Grap was dat de gids en bestuurder van de boot in het frans vroeg; wie verstaat er frans?!? ik was helaas de enige die die vraag begreep en werd direct benoemd tot assistent-gids :-)

De komende tijd vertrekt zo'n beetje de helft van het schip, een deel voor we varen een groot deel vanaf Tenerife, dus dat wordt wel even pittig.
Ook wel weer leuk om straks met een nieuwe ploeg naar Togo te gaan, ik kijk daar ook wel erg naar uit. Het verpleegkundig werk zit er nu namelijk toch wel zo goed als op. De laatste OK is afgelopen vrijdag geweest. We hebben nog een aantal patienten en het wordt steeds leger. Het is heel erg bemoedigend om te zien hoe wonden (soms echt wonderbaarlijk) genezen en we afscheid nemen van de laatste patienten. Ook hebben we de vertalers gisteren met een soort feest bedankt voor hun dienst. Ze blijven nog wel tot de laatste patient is vertrokken, maar de planning is dat dat a.s. vrijdag al het geval is. Ik ben benieuwd.
Schijnbaar moeten we dan ook spullen in onze kamers gaan verankeren. Zorgen dat niet alle boeken uit de kast komen zetten als we een beetje heen en weer gaan... t wordt een bijzondere tijd

En een allerlaatste nieuwtje... ik kom D.V. rond Pinksteren naar Nederland!! is nog allemaal vers, maar gaat ws wel gebeuren.

Speciaal bericht voor Gerda; m'n reactie op je vraag pasgeleden is PUUR.

O.... ik zou het een beetje kort houden, toch weer een heel verhaal geworden.
Ik vind het echt super om steeds jullie reacties te lezen. heel erg bedankt daarvoor en vooral ook dank voor de gebeden!

Dikke knuffel &
Blessings
Maaike

• 21 November 2009 - 21:18

Veronica :D:

Jaaaaaahhhh! Het is je gelukt! Wat cool dat je nu in het duikteam zit. Mooi verhaal: zonder lamp op 20ft diepte in merky water. Goed gereageerd, niet in paniek geraakt: ik had ook niet anders van je verwacht. En een je wordt ook niet slechter van een close call op z'n tijd, vindt ik. Af en toe een flinke adrenalinestoot houdt je scherp! Alleen misschien handig om voor een volgende keer te onthouden dat een goede voorbereiding/briefing het halve werk is??? Alles bij elkaar idd een mooie knipoog!!!

Hihi... Maaike als franse gids/vertaler. Wat had jij ook alweer gescoord met je examen frans?

Fijn om te lezen dat je eerste etappe naar tevredenheid wordt afgerond. Kan me voorstellen dat het goed voelt om de laatste patiënten straks opgeknapt uit te kunnen zwaaien.

Succes met verankeren; wanneer gaan de trossen los? Kan ik ook misschien al zeggen:"tot met pinksteren"?

Liefs en Blue Skies,

Veroon

• 21 November 2009 - 21:22

Mirjam Ros:

wel een vieze knipoog dan....hahaha!

• 21 November 2009 - 21:23

Veronica :D:

Oh trouwens, waar zijn die foto's? Wil wel zien hoe je er all geared up uitziet. Hebben jullie ook onder water camera's? Zou wel willen zien hoe het werk onder water eruit ziet.

-x- Veroon

• 21 November 2009 - 21:29

Jani:

Joehoe, weer een heerlijk maaike verhaal. Wil je niet te eng doen met dat duiken? Allemaal leuk dat jij het aankan, maar wij moeten ook de pinksteren nog redden zonder te veel zorgen...
    Nee hoor Siep, het klinkt goed! Bijzonder klusje hoor, de onderkant poetsen.
    Je bent ook van alle marktn thuis he!
    XJ

• 22 November 2009 - 06:44

Marjolein:

Knipoog jij maar lekker terug naar God (Hij past ook op je als je aan het duiken bent). Alles wat je nu meemaakt, is ontzettend waardevol! Bewaar het! Mijn vader en moeder zijn heel enthousiast dat je er volgend jaar op hun feest bij hoopt te zijn! Wij hopen je dan ook te zien en weer even echt te knuffelen. Nu nog maar even virtueel!
    Marjolein

• 22 November 2009 - 09:39

Peter (PP):

Ha die Maaike,

Goed verhaal, lekker "kort"
    Leuk om te lezen. Handig hè zo'n lamp. Jij en in paniek raken?? dat kan toch niet. Je miste gewoon je "zwoeper" dat is het.
    Zwoeper heeft gisteren een house warm party gegeven. Hoor wel of er bebouwt is zonder vergunning.

Je hebt het zo te lezen goed naar je zin. Heel fijn.

PP

• 22 November 2009 - 10:57

Zwoeperbuddy Mirjam:

Neeeeeeeeeeeeeee, echt leuk! Oh Maaike en paniek, als jij dat had gehad, dan had ik het dubbel gehad. Ja ik had denk ik nog wel even gezegt laten we de lampen testen.

Wel een buddy check gedaan? Bruce Willis Ruins All Films.
    Oh nu ga ik even verder lezen. Probeerde wat te typen, maar nu heb ik mega groot beeld, dus ik scroll het hele eind ff naar boven. Oh ik mis wel het samen schrijven van de site.

• 22 November 2009 - 11:01

Mirjam Buddy:

Leuke en mooie foto´s. Ik dacht wel dat je schoonmaker mocht worden, maar dat ook binnen een duikteam, komt je nieuwe logboek goed van pas, super gaaf.
    Nou tot Pinksteren dan maar (smile)

• 22 November 2009 - 11:30

Sandra:

Vraag: "Wie wil er (met plezier!) in een smerige haven met God weet wat voor ziektes en mensvretende vissen een duikje nemen om de onderkant van een schip schoon te bikken?" Antwoord: "Maaike, natuurlijk"

Lieverd, in mijn ogen ben je echt prettig gestoord. Fijn dat God ook voor prettig gestoorde mensen een knipoogje over heeft :)

Bedankt weer voor je mooie verhaal! Het beste nieuws is natuurlijk dat je misschien al met Pinksteren deze kant op komt! Jippie!

Kus,
    Sandra (en Ramon, natuurlijk!)

• 22 November 2009 - 12:03

Ernestina:

He lieve meid

Zo ik zal maar weer es ff wat sturen is alweer even geleden!!
    Hebben veel meegemaakt de laatste weken mn schoonpa heeft een hartinfarct gehad en moest een operatie ondergaan, dus niet zoveel achter de computer gezeten!!
    Het gaat gelukkig allemaal langzaam aan beter.
    Maarre nu weer even over jou , heerlijk om te lezen en die foto's te zien!!
    Jurk staat je goed en zeker ook die doek om je hoofd!!!
    Fijn dat je Gods knipoog mocht ervaren heel bijzonder!!
    Zo mooi he Zijn leiding!!
    Nou meid, Gods zegen en ik zie uit naar je volgende nieuwsbrief!
    Dikke knuf van Ernestina.

• 22 November 2009 - 12:11

Annemarie:

heeey,

Het was dus een voorspellende droom (ik droomde dat je terug naar NL kwam): je komt echt terug!

Dat is weer een spannend verhaal, eigenlijk heb ik toch maar een saai leventje hier. Hoewel..de springwedstrijd was best spannend. Maar het ging wel goed!

Gave foto's man. Dat duiken zou ik dus echt niet durven he!!
    Maar wel gaaf.

groetjes,
    Annemarie

• 22 November 2009 - 13:25

Henny:

Hoi lieve meid, doe je wel voorzichtig? Wat beleef je oneindig veel meer dan wij met ons "huisje boompje...."en wat een basis krijg je mee, om dat te beseffen is één leven tekort... misschien krijg jij er wel twee!!! Liefs, dikke knuffel van ons!!

• 22 November 2009 - 16:01

Saskia:

hee maaike,

ja wie zou het anders zijn zo onder een schip wat rotzooien!!??

maar weer een mooi verhaal! het is natuurlijk wel zo dat je mirjam soms wel nodig had in het ozzy gebeuren en met name het duiken! dat je er niks van geleerd had??
    wijze les dus: kijk altijd even of je lamp het doet en of je je dinggetje van je slang kan vinden (ook in normaal licht)

gr. xxxx saskia

• 22 November 2009 - 17:03

Leny:

Wat ben je stoer in je duikpak, zeg!! Petje af!
    Mij lijkt het maar eng, en zo in het donker!!
    Groetjes, leny

• 22 November 2009 - 17:57

Merel:

Hoi Maaike,

Typisch gevalletje van : Be careful with what you wish for, God might grand it to you!
    Gaaf hoor!
    Leuk dat je met pinksteren naar Nederland komt!

Merel

• 22 November 2009 - 19:13

Arjette:

O Maaike wat spannend, brr dat doe ik je niet na. Ik moest al even wennen aan mijn snorkel pijp. Je bent wel een avonturier hoor mensen zeg. Het idee. gelukkig ging alles goed. Heel veel zegen met alles Arjette

• 22 November 2009 - 22:00

Laura:

Lieve meid,
    Wat fantastisch dat je hebt kunnen duiken! Ik vind het geweldig je zo te zien genieten!
    Toen ik net met mijn opleiding begon, leerde ik wat methodisch handelen inhoudt.... die duikactie is een goed voorbeeld van hoe het niet moet:-D
    Dank voor de mooie foto's o.a. van jou met de baby op je rug!
    Succes met de schoonmaak!
    XXX

• 23 November 2009 - 09:21

Marjanne:

Je hebt Frans gesproken?! Sjonge, mevrouw Paap zou trots op je zijn als ze dat wist! En ik BEN natuurlijk trots op je. Ik heb verder niet zo heel veel te vertellen. Nou ja, misschien wel, maar dan mail ik je snel een keer. Doe je voorzichtig daar?

Marjanne (en Joeri)

• 23 November 2009 - 13:33

Jani:

Kunnen we kerst niet overslaan en meteen door naar pinksteren?

• 23 November 2009 - 14:29

Jan En Hanneke:

Vandaag weer even helemaal bijgelezen over wat je allemaal hebt beleefd en gedaan aan spannende en mooie dingen zoals mensen beter maken, en het stond je goed hoor, zo,n klein kindje op je rug meedragen. Nog bedankt ook voor je verjaardagswensen. Van mij ook een beetje laat om nog te reageren. Beetje druk gehad de laatste tijd, vandaar. Slecht excuus trouwens. Maar het is allemaal leuk om te lezen, je schrijft heel onderhoudend en beeldend, zie alles zo voor me. Vooral je onderwateravonturen. Veel sterkte en vooral plzeier van Jan en Han.

• 23 November 2009 - 20:20

Maaike:

Sasje
    VAN HARTE GEFELICITEERD!!!
    Leuk je even gessproken te hebben
    Dikke kus

• 26 November 2009 - 13:35

Daniel :

genoten van je foto's en de stralende gezichten; zo mooi. en die jurk met hoofddoek staat je echt heel mooi. wat ben je een boffert dat je van dit alles mag genieten. Geniet van de schoonheid vd Heer in je omgeving en in de mensen. lieve groet de Doelen

Verslag uit: Benin, Cotonou

Maaike @ Mercy Ships

Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een christelijke organisatie die hoop en genezing wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. Zij doet dit door operaties die in het land zelf niet worden uitgevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Er is op dit moment één schip in de vaart; de ‘Africa Mercy’. Dit schip vaart langs verschillende West-Afrikaanse landen en ligt daar dan een aantal maanden in de haven om de mensen te ontvangen. Het was voor mij sindsdien een droom om op zo’n schip te kunnen werken.
Ik geloof dat we als kinderen van God mogen dromen en dat God de verlangens die we hebben, wil gebruiken. Ik heb een lange tijd in de leugen geloofd dat iedereen toch wel zoiets zou willen en dat ik daar niet goed genoeg voor was. Maar voor God zijn we wel goed genoeg. U bent uniek en ik ben uniek. We hebben allemaal onze eigen talenten en mogelijkheden, Hij wil die juist gebruiken. Ik ontdekte hierin Gods hart en besefte dat ik deze ‘droom’ mocht gaan nastreven.
Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane Heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij.
Op 20 september ben ik door Evangelische Gemeente Jozua uitgezonden worden als zendeling. Op 2 oktober ben ik naar Benin gevlogen om een paar dagen later te beginnen met mijn werkzaamheden als verpleegkundige.
Het schip ligt tot half december nog in de haven van Cotonou, Benin.
Het werk is op vrijwillige basis met kosten voor voedsel en onderdak op eigen rekening, dit geldt voor alle medewerkers. Hierdoor kunnen alle operaties gratis gedaan worden!
Mocht u een (kleine) financiele bijdrage willen leveren, dan kunt u mij sponsoren door uw gift over te maken op de zendingsrekening van Jozua (te Dordrecht) ING-bank nummer 78.75.162, t.a.v. Maaike Rademaker. Deze gift is belastingaftrekbaar.
Eventueel kunt u gebruik maken van mijn persoonlijke rekeningnummer 41.88.63.806, M. Rademaker.

Maar wat ik aan support vooral belangrijk vind, is mensen die biddend achter mij staan. Ik wil u vrijmoedig vragen om uw gebed voor het werk en kracht, wijsheid en liefde voor mij persoonlijk.
P.S.
Alle berichten op deze website zijn mijn persoonlijke beleving en bevatten mijn eigen ervaringen, conclusies en mening. De beschreven verhalen bevatten niet de visie van Mercy Ships als organisatie.

22 Juli 2012

Tenerife

16 Juni 2012

Vertrek uit Lome
Maaike

Alles wat je wilt weten.... Al meer dan 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een organisatie die hoop wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. De manier waarop dit wordt gedaan is door middel van operaties die in het land zelf niet uit worden gevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Daarnaast wordt er praktische hulp geboden in het land zelf en worden mensen geschoold om het eigen land verder op te bouwen. Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij. Ik wil dan ook graag de komende twee jaar op de 'Africa Mercy' gaan werken als verpleegkundige. Meer info over de organisatie: www.mercyships.nl (en engelse site www.ms-information.org) In de zomer van 2009 heb ik een zgn. Gateway Course van de Mercy Ships gevolgd. Hier heb ik de nodige voorbereiding voor het werken en leven aan boord van de 'Africa Mercy' gehad. Op 20 september ben ik vanuit E.G. Jozua uitgezegend als zendeling, waarna ik op 2 oktober naar Benin ben gevlogen. Het uitzenden betekent dat ik onderdeel blijf van de gemeente en dat er vanuit de gemeente voor mij wordt gebeden. Daarnaast is het mogelijk om via een rekeningnummer van de gemeente mij financieel te ondersteunen Het rekeningnummer van de gemeente is 78.75.162 (ING), vermeld bij uw donatie dat het t.a.v. Maaike Rademaker is. Uw gift is dan belastingaftrekbaar. Via de Mercy Ships Holland heb ik het volgende postadres: Maaike Rademaker MS Holland – Mercy Ships M/V Africa Mercy – Dept. Hospital Strevelsweg 700/317 3083 AS Rotterdam Voor pakketjes svp duidelijk vermelden CONTAINER. Dan gaat het doosje mee met de containers die met enige regelmaat vanuit Rotterdam naar West-Afrika varen. (als dat er niet opstaat, wordt het pakket via DHL verzonden en draai ik op voor die kosten) Gewone brieven en kaarten kunnen wel zonder enige aanvullingen naar bovenstaand adres worden gestuurd. Mercy Ships telt op het moment ruim 800 fulltime vrijwilligers. Zo'n 450 van hen wonen en werken op een schip, de anderen op één van de kantoren in diverse landen of een basis in Sierra Leone. Ieder van hen zorgt zelf voor het verzamelen van een kring van sponsors om in het levensonderhoud te voorzien. Wat ik vooral belangrijk vind is ondersteuning in gebed en het onderhouden van contact met 'het thuisfront'. Ik vind het leuk om reacties te lezen ('k zal er niet altijd op reageren vrees ik), dus voel je vrij om een berichtje op deze site achter te laten! Blessings Maaike

Actief sinds 08 Sept. 2006