even luchten - Reisverslag uit Lomé, Togo van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu even luchten - Reisverslag uit Lomé, Togo van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu

even luchten

Door: Maaike

Blijf op de hoogte en volg Maaike

30 Maart 2010 | Togo, Lomé

Wat een avond, wat een dag. Er is een hoop om te delen!! Hele leuke en hele trieste dingen. Ik voel me bijna schuldig om ook de leuke dingen te delen, maar ik besef me ook dat ik mag genieten van de goede dingen die God geeft, om door de trieste momenten heen te komen.

Vanochtend werd het medisch spoedteam opgeroepen. Als dat gebeurt is er vaak echt wat aan de hand. Het team werd opgeroepen naar een van de afdelingen, aangezien ik geen ramptoerist wilde zijn vanavond toch moest werken, ben ik niet stiekum om de hoek gaan kijken. Zo kwam ik er, met een aantal anderen in de avonddienst achter dat een van de babies die was opgenomen, was overleden. Ze was eerder in Benin al op het schip geweest, toen was ze aan haar gespleten lip geopereerd en was ze goed aangekomen met behulp van het voedingsprogramma. Maar ze had nog wel een open gehemelte. Een aantal dagen geleden was ze dus opgenomen en bezig met het voedingsprogramma, omdat ze toch weer heel veel afgevallen was en veel te zwak was voor een operatie. Ze verkeerde echt in een hele slechte staat. Vanochtend had ze zich verslikt en was ze niet in staat op te hoesten, met alle gevolgen van dien. Alles is uit de kast getrokken om haar in leven te houden, maar het mocht niet baten.
Een van de verpleegkundigen zei dat ze nu als gezonde baby door de hemel gaat. Dat is wel een mooi beeld na het zien van een overleden, vel over been, baby-lichaampje.

Vervolgens was er vanavond een dame die in de buurt van de slokdarm een tumor heeft en ineens heel erg benauwd werd. Het was echt van het ene op het andere moment. Ook voor haar is alles uit kast getrokken en zij ligt nu aan de beademing.

Ik moet zeggen dat dat toch wel wat met me doet. De meeste patienten worden hier geholpen. Ze komen met de dood in de schoenen binnen en gaan letterlijk dansend weer het schip af. Maar de realiteit van het leven is dat er ook een einde aan komt. Bij de een veel eerder dan bij de ander. Maar wanneer het ook is, het is en blijft afscheid nemen zonder dat we dat willen als ‘achterblijvers’.
De vreugde die we mogen hebben over het feit dat de ander bij God is, neemt het verdriet en het gemis niet weg, maar maakt het wel dragelijker.

Afgelopen weekend mocht ik met een klein groepje weer een stukje Togo verkennen. Wederom prachtige watervallen gezien. Ik denk dat ik daar wel uren naar kan kijken, genietend van de kracht die ervan uitgaat en tegelijkertijd de rust.
Ik zal snel een aantal foto’s toevoegen van de mooie plekken die we mochten zien.

Verder heb ik vorige week weer aan mijn televisie-carriere gewerkt. De EO kwam een paar dagen langs en wilde twee patienten volgen, verzorgd door Nederlandse verpleegkundigen. De eer was aan Kirsten, een andere Nederlandse en mijzelf om te figureren als zuster.

Soms was het een beetje gemaakt, maar ik vind het ook wel een beetje een eer. Ik hoop in ieder geval dat er een goed beeld wordt gegeven van wat we hier doen als verpleegkundigen, hoe het schip eruit ziet en hoe God werkt.
Voor degenen die interesse hebben, het programma heet de wereld door en wordt zaterdags om 19:00 uitgezonden. Ik begreep dat het al over 2 tot 4 weken op tv zou komen. k ben dus wel erg benieuwd en als het goed is krijgen we bericht wanneer het uitgezonden gaat worden, dus dan zal ik dat ook rond die tijd doorgeven.

Vandaag niet zoveel smilies :-( ... maar k vind het erg fijn om de dingen van me af te schrijven en met jullie te delen.

Een goede week gewenst en ter afsluiting twee quotes die ik mooi vind

The day which we fear as our last is but the birthday of eternity.
Van: Lucius Annaeus Seneca

"Wat wij doen, is slechts een druppel in de oceaan. Maar als we het niet deden, zou de oceaan kleiner zijn vanwege deze ontbrekende druppel"
Uit: Moeder Teresa - haar leven en werk in woord en beeld Utrecht: Servire, 1997

Dikke knuffel &
Blessings
Maaike

• 30 Maart 2010 - 05:16

Marjolein:

Even gewoon een dikke, zij het virtuele, knuffel! Doen we binnenkort weer eentje voor 't echie. En natuurlijk gaan we je op tv bewonderen!

Heel veel liefs,
    Marjolein

• 30 Maart 2010 - 06:07

Veronica :D:

Hoi Maaike,

Blijf maar lekker schrijven. Ik (en ik denk ook alle anderen) vindt het fijn om te lezen en als het jou ook nog een beetje helpt dan is dat helemaal mooi meegenomen.

Mooie foto's van mooie dingen: Ik zou me zeker niet schuldig voelen om te genieten van alle mooie dingen. Je zou er wel voor kunnen kiezen om dat niet te doen, maar daar worden de vervelende dingen per slot van rekening niet minder vervelend van, toch? Je had wel kunnen zeggen dat die waterval niet mooi was, maar daar had je dat kindje toch ook niet mee kunnen redden...

Ik zou de leuke dingetjes inderdaad zien als speciale cadeautjes. En aangezien je een gegeven paard nog steeds niet in de bek mag kijken...

Lieve knuffel,

Veronica :D

• 30 Maart 2010 - 06:18

Wilma:

Hoi Maaike

Je staat er niet zo bij stil, als alles gewoon loopt als het lopen moet, maar opeens moet je dan wer pas op de plaats. Vooral als het jonge kinderen zijn,hakt het er hard in.
    Veel sterkte ermee.
    Maar lees ook dat je weer weekendje op stap ben geweest, heerlijk van de natuur genieten.
    Ik ben gisteren met de zonnebloem een daagje wezen varen, was weer erg gezellig.
    Ik wens je alle goeds en tot horens

Wilma

• 30 Maart 2010 - 06:32

Gert:

Ha lieve dochter van me,

Ga de narigheid niet uit de weg, aanvaard de schoonheid om je heen. Soms lopen wij het risico van de relativering, je weet wat ik bedoel. En dan loopt de kracht van het leven bij je weg.

Ik hou van je,

Pap

• 30 Maart 2010 - 07:54

Annemarie:

Hoi Maaike,

je hoeft je niet schuldig te voelen over het delen van de leuke dingen! Je schrijft mooie stukken meid, over het leuke en het minder leuke. that's life.

Mooie foto's hoor! Ik ben ook altijd erg dol op watervallen (en bergen).

Veel sterkte met de moeilijke momenten en geniet van het mooie!

groetjes,
    Annemarie

NB: kom je paardrijden als je in Nederland bent?? We hebben mooie bossen hoor (maar natuurlijk niet zo mooi als waar jij nu bent...)

• 30 Maart 2010 - 08:34

Sandra:

Hoi Lieverd,

Bedankt voor het delen van je mooie verhaal.

Gelukkig maar dat er zo veel mooie dingen zijn om van te genieten, anders zou het leven ondraaglijk zwaar zijn.

Mis je....

je vriendin, Sandra

• 30 Maart 2010 - 10:56

Gerda:

Hoi lieve Maaike, wat zou ik graag even bij je om de hoek kijken. God heeft je daar op de juiste plek gezet. Je bent een steun voor mensen met verdriet en ondanks verdriet mag je genieten van de natuur en God's Liefde. Groetjes Gerda.

• 30 Maart 2010 - 11:00

Ernestina:

He lieve Maaike

Goed om het even van je af te schrijven.
    Heel indrukwekkend het te lezen.
    Zijn dingen die je enorm raken.
    Gods nabijheid in alles toegebeden!!

Dikke knuf van mij.

• 30 Maart 2010 - 16:48

Sas:

maaike met zo´n blik en een kind in der handen....dat komt niet vaak voor!!
    heeft toch wel iets bijzonders volgens mij...
    helaas gaat het leven over dood en leven! gelukkig kunnen jullie ook heel veel mensen erg gelukkig maken, dat je daar maar vaak aan mag denken!

mooie foto´s van de watervallen, ben best wel jaloers op je...
    en dan nu nog wachten op onze tv ster!

dikke kus van mij

• 30 Maart 2010 - 17:12

Henny En Piet:

Lieve Maaik, wat in-verdrietig als er een sterfgeval is!!! Je bent er uiteindelijk voor mensen en kinderen weer beter te maken en dan is het zo tegenstrijdig allemaal! Sterven is zo indrukwekkend en tegennatuurlijk we zijn ook geschapen om te leven! Goddank dat we in Zijn liefde leven,zonder zou alles op deze aarde zinloos zijn, maar nu niet, het is Pasen geworden! We bidden je Gods troost en nabijheid toe en weet dat we veel voor je bidden, en ook danken!! heel veel liefs van Piet en Henny.

• 30 Maart 2010 - 17:15

Henny:

Wat een prachtige foto en wat sta je er leuk op en wat lief met dat kindje!!!! blank en zwart tesamen zo ook zal het in de hemel zijn!!! Ik wist wel dat jullie schip een stukje "hemel op aarde"is. liefs

• 30 Maart 2010 - 17:15

Henny:

• 30 Maart 2010 - 21:27

Jan Verluis:

Hoi Maaike, Wat een indrukwekkend verhaal. Zo zie je dat we niet alles zelf in de hand hebben. Maar dat God soms anders beslist. Leuk dat je naast je werk ook nog wat van Togo ziet en straks wereldwijd op de tv komt, met ja zuster, nee zuster. We zullen er naar uitkijken.

• 30 Maart 2010 - 21:47

Dicky Berkhout:

Ha lieve Maaike,

Wow! wat is het boeiend om jouw verslagen steeds te lezen. Ik ben heel erg onder de indruk van hoe jij, steeds gericht op God, je aanpast, leeft en werkt daar. Wat geweldig om te horen hoe God werkt in jouw leven en dat van de mensen om je heen. Ik kan me ook voorstellen, dat het heel mooi, dan weer leuk, maar ook soms zo moeilijk is.
    Weet, dat ik voor je bid.

Liefs,
    Dicky

• 31 Maart 2010 - 20:19

Mirjam:

He zwoepie

't Is niet altijd even makkelijk, niet altijd even leuk werk, soms erg balen...

Gelukkig zie je ook mooie dingen.

Ondanks dat je er wel heel veel watervallen hebt gezien in NZ, is deze idd ook erg mooi.

doeidoei

• 01 April 2010 - 07:05

Merel:

Lieve Maaike,

Soms kun je dingen niet voorkomen en laat dat alsjeblieft niet maken dat je niet meer van de mooie dingen geniet. Denk maar aan alle mensen die ziek het schip op komen en er dansend weer vanaf gaan. Dat zijn er zoveel meer!
    Hier nog een verhaaltje van mij:

In het grote bos woedde ooit een grote bosbrand. Alle dieren vluchtten voor het vuur, op een na: een heel klein kolibrietje. Het nam een druppeltje water in zijn snavel en vloog naar het vuur terug en liet het vallen. "Wat doe je nou!"Riepen de andere dieren. "je loopt gevaar" Het kolibrietje antwoorde: "Ik doe mijn deel."

Liefs,

Merel

• 01 April 2010 - 12:48

Judith Vd Linden:

Ha Maaike,

Al een tijdje lees ik je verhalen op je weblog! Heel bijzonder en indrukwekkend allemaal!
    Kweet niet of je me nog ken..oud collega B2 :)
    Ik zag op de Weblog van Beppie dat jij samen met haar op de foto stond! Echt heel grappig!
    Heel veel succes en Zegen toegewenst in je werk!
    Je kan het!!

Liefs Judith

• 01 April 2010 - 21:13

Marlies:

Mooie en moeilijke momenten liggen soms zo dicht bij elkaar he...
    geniet van de mooie en grijp je vast aan de Rots.

you're the apple of your Daddy's eyes....

• 01 April 2010 - 22:29

Laura:

Lieve meid,
    Veel sterkte met de moeilijke dingen en veel plezier bij de mooie. Beide mag je bij Hem brengen.
    Wat een mooie foto's van jou met dat kindje!
    Knuffel van mij.

• 03 April 2010 - 18:33

Leny:

Wat een gemengde gevoelens allemaal.
    Wat doe je toch een prachtig werk!
    Sfeervolle foto van jou met dat kindje. Fijn om je zo te mogen volgen,

groetjes, Leny

Verslag uit: Togo, Lomé

Maaike @ Mercy Ships

Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een christelijke organisatie die hoop en genezing wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. Zij doet dit door operaties die in het land zelf niet worden uitgevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Er is op dit moment één schip in de vaart; de ‘Africa Mercy’. Dit schip vaart langs verschillende West-Afrikaanse landen en ligt daar dan een aantal maanden in de haven om de mensen te ontvangen. Het was voor mij sindsdien een droom om op zo’n schip te kunnen werken.
Ik geloof dat we als kinderen van God mogen dromen en dat God de verlangens die we hebben, wil gebruiken. Ik heb een lange tijd in de leugen geloofd dat iedereen toch wel zoiets zou willen en dat ik daar niet goed genoeg voor was. Maar voor God zijn we wel goed genoeg. U bent uniek en ik ben uniek. We hebben allemaal onze eigen talenten en mogelijkheden, Hij wil die juist gebruiken. Ik ontdekte hierin Gods hart en besefte dat ik deze ‘droom’ mocht gaan nastreven.
Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane Heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij.
Op 20 september ben ik door Evangelische Gemeente Jozua uitgezonden worden als zendeling. Op 2 oktober ben ik naar Benin gevlogen om een paar dagen later te beginnen met mijn werkzaamheden als verpleegkundige.
Het schip ligt tot half december nog in de haven van Cotonou, Benin.
Het werk is op vrijwillige basis met kosten voor voedsel en onderdak op eigen rekening, dit geldt voor alle medewerkers. Hierdoor kunnen alle operaties gratis gedaan worden!
Mocht u een (kleine) financiele bijdrage willen leveren, dan kunt u mij sponsoren door uw gift over te maken op de zendingsrekening van Jozua (te Dordrecht) ING-bank nummer 78.75.162, t.a.v. Maaike Rademaker. Deze gift is belastingaftrekbaar.
Eventueel kunt u gebruik maken van mijn persoonlijke rekeningnummer 41.88.63.806, M. Rademaker.

Maar wat ik aan support vooral belangrijk vind, is mensen die biddend achter mij staan. Ik wil u vrijmoedig vragen om uw gebed voor het werk en kracht, wijsheid en liefde voor mij persoonlijk.
P.S.
Alle berichten op deze website zijn mijn persoonlijke beleving en bevatten mijn eigen ervaringen, conclusies en mening. De beschreven verhalen bevatten niet de visie van Mercy Ships als organisatie.

22 Juli 2012

Tenerife

16 Juni 2012

Vertrek uit Lome
Maaike

Alles wat je wilt weten.... Al meer dan 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een organisatie die hoop wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. De manier waarop dit wordt gedaan is door middel van operaties die in het land zelf niet uit worden gevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Daarnaast wordt er praktische hulp geboden in het land zelf en worden mensen geschoold om het eigen land verder op te bouwen. Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij. Ik wil dan ook graag de komende twee jaar op de 'Africa Mercy' gaan werken als verpleegkundige. Meer info over de organisatie: www.mercyships.nl (en engelse site www.ms-information.org) In de zomer van 2009 heb ik een zgn. Gateway Course van de Mercy Ships gevolgd. Hier heb ik de nodige voorbereiding voor het werken en leven aan boord van de 'Africa Mercy' gehad. Op 20 september ben ik vanuit E.G. Jozua uitgezegend als zendeling, waarna ik op 2 oktober naar Benin ben gevlogen. Het uitzenden betekent dat ik onderdeel blijf van de gemeente en dat er vanuit de gemeente voor mij wordt gebeden. Daarnaast is het mogelijk om via een rekeningnummer van de gemeente mij financieel te ondersteunen Het rekeningnummer van de gemeente is 78.75.162 (ING), vermeld bij uw donatie dat het t.a.v. Maaike Rademaker is. Uw gift is dan belastingaftrekbaar. Via de Mercy Ships Holland heb ik het volgende postadres: Maaike Rademaker MS Holland – Mercy Ships M/V Africa Mercy – Dept. Hospital Strevelsweg 700/317 3083 AS Rotterdam Voor pakketjes svp duidelijk vermelden CONTAINER. Dan gaat het doosje mee met de containers die met enige regelmaat vanuit Rotterdam naar West-Afrika varen. (als dat er niet opstaat, wordt het pakket via DHL verzonden en draai ik op voor die kosten) Gewone brieven en kaarten kunnen wel zonder enige aanvullingen naar bovenstaand adres worden gestuurd. Mercy Ships telt op het moment ruim 800 fulltime vrijwilligers. Zo'n 450 van hen wonen en werken op een schip, de anderen op één van de kantoren in diverse landen of een basis in Sierra Leone. Ieder van hen zorgt zelf voor het verzamelen van een kring van sponsors om in het levensonderhoud te voorzien. Wat ik vooral belangrijk vind is ondersteuning in gebed en het onderhouden van contact met 'het thuisfront'. Ik vind het leuk om reacties te lezen ('k zal er niet altijd op reageren vrees ik), dus voel je vrij om een berichtje op deze site achter te laten! Blessings Maaike

Actief sinds 08 Sept. 2006