Sierra Leone here we are
Door: Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike
02 Maart 2011 | Sierra Leone, Freetown
Op de site van Mercy Ships is een mooie diashow te zien met foto’s van de aankomst van het schip in de haven van Freetown.
Er stond een hele groep op het dok te zwaaien en we werden warm onthaald door allerlei hooggeplaatste personen en de minister van gezondheidszorg. Ook was het heerlijk om een heel aantal bekende gezichten te zien, waaronder Tom de fotograaf. ‘k wil wederom naar zijn blog met echte mooie foto’s verwijzen http://tombradley.wordpress.com/
Het is super om oude bekenden weer in de armen te sluiten. Ik zie ook uit naar de komst van een leuke meid uit Australië en een aantal anderen die dit jaar nog gaan komen.
Tijdens het binnenvaren mocht ik nog een laatste paar uur meedraaien op dek. Het is echt een hele mooie tijd geweest. Ik heb ervan genoten en als ik ze moet geloven, dan hebben de heren mijn aanwezigheid en werk ook gewaardeerd. Ze hadden zelfs een kaart voor me gemaakt. Echt heel lief!
Na het vastleggen van het schip heb ik op zondag met wat meiden voorbereidingen getroffen en maandag zijn we met een hele groep van start gegaan om de volgepakte afdeling leeg te ruimen. Tot onze grote verbazing was het in minder dan vier uur leeg. We hebben een heel schema voor het ontruimen en opzetten van de afdelingen en we ervaren zo’n zegen in de voortgang van dit alles.
Wat ook heel erg leuk is, is dat er zo’n 10 Nederlanders aan boord zijn gekomen. Ook in het ziekenhuis, dus dat is lekker om af en toe gewoon in ’t Nederlands wat te kunnen uitleggen.
Verder begint mijn nieuwe functie ook wat meer duidelijk te worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alles wat er van me verwacht wordt had bedacht toen ik ja zei, maar ik heb er wel rust over. De hele opzet van het ziekenhuis wordt veranderd en elke afdeling wordt gekoppeld aan een specialisme.
We hebben orthopedie, plastische chirurgie, algemene chirurgie, maxillofacial (tumoren gelaat en hazenlip e.d.)
Elk specialisme heeft een vaste groep verpleegkundigen (wat in de afgelopen jaren niet zo was) en een soort teamleider. Ik zal dus teamleider van de algemene chirurgie zijn en het hele zorgproces van opname tot ontslag coördineren. Voor bijvoorbeeld de schildklieren die verwijderd worden betekent dat ook zorgen voor juiste bloedwaarden, medicatie voor en na de operatie goed regelen en dergelijke. Ik ben dus erg benieuwd hoe dat allemaal gaat lopen, maar k heb er wel zin in om deze uitdaging aan te gaan.
Het is bijna zielig voor degenen die deze dagen aan boord komen. Het is echt een gekkenhuis. Overal worden dingen verhuisd, schoongemaakt, weer verhuisd en dan zijn er de tussendoor taken, zoals gisteren het vaccineren van 180 man lokale bevolking. Alle dayvolunteers, zoals ze genoemd worden, kwamen voor het eerst aan boord en kregen een gratis vaccinatie voor tyfus. Zij zullen het komende jaar aan boord gaan helpen in de verschillende afdelingen van het schip. Een heel aantal komt ook weer te werken in het ziekenhuis als vertaler of in de huishouding.
Het was grappig om bekende gezichten uit Togo te zien. Hoe die jongens in Sierra Leone terecht zijn gekomen moet ik nog uitvinden.
Tijdens het verhuizen van spullen naar andere lokaties van het schip af, ben ik even van het schip af geweest. We reden met een volgeladen truck steeds heen en het was super om weer echt in Afrika te zijn. Strakjes met Tom en misschien wat anderen even de stad verkennen.
Freetown ziet er niet uit zoals Nederland… surprise :-D Behalve het feit dat er huisjes staan die elk moment kunnen omvallen en open riolen en dergelijke, is de stad tegen een berg aan gebouwd. Zodra je de haven verlaat wandel je bergopwaarts… Ik ben erg benieuwd naar de rivieren die naar beneden zullen stromen wanneer het regenseizoen begint. Op dit moment is alles erg droog en stoffig, maar over een paar maanden vrees ik dat het met bakken uit de hemel zal komen.
De mensen komen erg vriendelijk over. Net zoals in Togo en Benin rennen de kinderen achter de wagen aan en zwaait iedereen naar ons en hoopt dat we wat willen kopen voor veel te veel geld, waarbij je af moet dingen. … welkom terug in Afrika :-)
Ik zie ernaar uit wat deze outreach gaat brengen. Volgende week maandag en dinsdag is de grote screening. Hierover dus binnenkort meer nieuws. Gebed voor deze twee dagen wordt erg gewaardeerd. Zowel voor mij persoonlijk tijdens het proces van voorselectie als voor alle mensen die met hoop zullen komen, waarvan sommigen geholpen kunnen worden en anderen niet.
Ik heb een aantal leuke foto’s maar kan ze nu ook niet meer op picasa plaatsen, ik zoek nog andere opties uit… suggesties zijn welkom.
In de tussentijd zijn de twee genoemde websites in ieder geval iets qua foto materiaal (en mooie verhalen).
Dikke knuffel &
Blessings
Maaike
En Opa Co, alvast van harte gefeliciteerd met uw verjaardag!!
02 Maart 2011 - 19:24
Veronica :D:
HAAAAAAAAIIII! :D -
02 Maart 2011 - 19:31
Maaike:
zo te zien is veronica eersie :-D
HAAAAIII terug -
02 Maart 2011 - 19:33
Marjolein:
Natuurlijk bidden we voor jullie. Maar het klinkt ook alsof je weer een prachtige tijd tegemoet gaat. Geniet daarvan!
Veel liefs!
Veilig in Sierra Leone: Wat een wonder!! Goddank lieve Maaik! -
02 Maart 2011 - 19:45
Marga:
Lieve Maaike
Fijn dat je bent aangekomen,nu kan het echte werk weer beginnen. Wat hectisch voor de mensen die nu aankomen, volgens mij krap je jezelf dan wel eens achter je oren.
Hier alles in orde, wel een verdrietige ervaring achter de rug, maar ja dat is het leven.
Lieverd we bellen wel weer. Kus van mij -
02 Maart 2011 - 19:47
Henny En Piet:
donderdag 3 uur 'smiddags gaan we bidden bij Jani......heb je nog punten??? meld ze maar!maandag en dinsdag oefff zware dagen.... dikke knuffel Henny. -
02 Maart 2011 - 20:00
Mirjam:
Ik zal aan je denken, ik weet dat je dat best zwaar vind!
Succes met je nieuwe baan! Heb je de protocollen nog ontvangen via de mail, twas een beetje chaotisch in mijn computer op dat moment.
doegggg -
02 Maart 2011 - 20:05
Gert:
hoi lieverd,
fijn dat je er bent, veilig en wel. Het wrerk kan nu weer beginnen en we leven hier erg mee met jullie. Ieder heeft daarin zo z'n taken te doen, maar in het bijzonder toch wijsheid gewenst bij de screening. Gods hand zelf zal je leiden.
Dikke kus,
Pap -
03 Maart 2011 - 09:24
Jani:
O wat lekker de voeten weer op afrikaanse grond ik word er zo jaloers van! Ben benieuwd naar je ervaringen daar, teamleider! hihi stoer hoor. tot snel bels kus -
03 Maart 2011 - 10:34
Annemarie:
Wow, teamleider!! Wat goed zeg!
Succes, met name de komende dagen! -
03 Maart 2011 - 13:07
Timo Van Zanten:
hey fijn om hier te zijn dankje
timo -
03 Maart 2011 - 17:42
Martin En Riëtte:
Hallo Maaike,
Leuk om je reactie te lezen op de weblog van Timo. Voor zijn vertrek hadden we al even 'kennis gemaakt' met jou via een uitzending bij de EO. Super wat je aan het doen bent en we wensen je veel succes in je nieuwe job, met jullie nieuwe ploeg en de georganiseerde chaos.
Groetjes, Martin en Riëtte van Zanten (ouders van Timo) -
03 Maart 2011 - 19:46
Sas:
heeee maaike,
fijn om weer wat van je te horen, mijn computer doet een beetje vreemd dus daarom kan ik niet al tevaak iets opschrijven.
ik heb ook nog even op de foto´s gekeken van Tom, geweldig hoe jullie binnengehaald werden, dit hebben jullie ook echt verdiend!
heel veel sterkte de komende dagen en met de screening, we zien je verhalen weer met veel plezier tegemoet!!
gr. xxx sas -
03 Maart 2011 - 20:47
Sandra:
Fijn je weer te lezen....dikke kus vanuit Bissa!
Sandra -
05 Maart 2011 - 12:27
Merel:
Hoi Maaike,
Fijn dat je al die oude bekenden weer terug mag zien! En ook fijn dat 'de heren' je hebben gewaardeerd ;) (tenminste, als ik je mag geloven zat 't ze minder lekker om de lakens uitgedeeld te krijgen van een dame ;)
Succes met het managen van de chaos en heel veel sterkte met het helpen van alle mensen in Sierre Leone !
Liefs,
Merel -
06 Maart 2011 - 12:47
He Maaike,
Dank voor je berichtje! Ik vind het zeker super om hier te zijn. Gaaf ook met zoveel Dutchies. We zien elkaar!!
groet Corina -
06 Maart 2011 - 15:18
Jan En Gerda:
Hoi Maaike Fijn dat jullie weer voet aan wal kunnen zetten,zodat je weer het werk kan gaan doen waarvoor je gekomen bent,voor de vergeten zieken arme medemensen.Fijn dat jij je hiervoor wilt inzetten.veel plezier en Gods zegen op je verblijf hier groetjes jan en gerda -
12 Maart 2011 - 20:54
Luc Dekesel:
dag maaike, dank voor je boeiend verhaal - proficiat en succes met je zware taak - groeten van luc - en groeten aan de belgen op het schip en aan anouschka