Eerste nachtdienst
Blijf op de hoogte en volg Maaike
18 Oktober 2009 | Benin, Cotonou
Een paar dagen gelden vroeg een van de Nederlanders waarmee ik in het vliegtuig zat of ik zaterdag mee wilde met een uitje. Na enige twijfel, dacht ik; waarom niet. Vanochtend dus netjes om kwart over 8 uit bed om ervoor te zorgen dat ik om 9 uur klaar voor vertrek was met ontbijt binnen en lunchpakket mee. Het is zo heerlijk dat alles om z'n Afrikaans gaat, we vertrokken rond een uur of 10 uiteindelijk echt :-D
Na een tocht over een hobbelige zandweg aangekomen bij een rivier, die we met een bootje overgestoken zijn. Daar was een soort strandje, waar we met 14 man hebben gezwommen, in de zon gelegen en in een hangmat geslapen hebben. na ja, dat laatste dus niet met z'n 14en...
Lekker relaxed dagje dus. En precies op tijd weer terug om even te douchen, te dineren en om 7 uur te starten op de afdeling.
Het ziekenhuis bevat 4 afdelingen, die opgesplitst zijn in 2en, A&B en C&D. De afgelopen twee weken heb ik op A en B gewerkt... en je raadt het al, vannacht werk ik op D.
Er wordt getracht dezelfde OK's op dezelfde afdelingen te leggen. Dus opnieuw alleen maar onbekende OK's en nieuwe engelse medische termen en verpleegkundige handelingen. Inmiddels is de rust weergekeerd, maar het was echt even wennen en van alles weer vragen.
Het is opzich wel redelijk rustig en zo af en toe kan een van de twee best van de afdeling om even een wandeling te maken of koffie te halen.
Afgelopen donderdag was er community meeting, zoals dat heet. Dat is de avond waarop alle 'bewoners van het schip' bij elkaar komen (als je niet werkt). Er worden dan mededelingen gedaan en er is een soort dienst met zang en een preek. Als afsluiting wordt er dan toetje (taart of ijs) gegeten in de centrale hal. Elke week wordt dit door een andere groep op het schip uitgedeeld. En afgelopen donderdag hadden de verpleegkundigen van de afdelingen de eer. Het toetje wordt gemaakt door de koks, dus t is alleen uitdelen. We hebben soort van zusterkapjes gemaakt en sommigen gingen verkleed als patient en anderen als pleeg. De voorpret was groot en ons gehele optreden werd gewaardeerd.
O... het typen gaat echt supertraag en ik heb ook niet zoveel inspiratie, tenminste... k heb wel dingen te vertellen, maar t lukt niet zo lekker...
ik heb een paar verdwaalde foto's die ik onder dit berichtje zet.
So far so good.
O, op deze afdeling liggen een hoop Nigerianen, heerlijk!! Die spreken engels!! Mijn Frans is 's nacht namelijk net zo goed als het Nederlands van mijn Amerikaanse collega ;-)
Dikke knuffel, slaap zacht...
Blessings
Maaike
18 Oktober 2009 - 04:10
Maaike:
nog maar twee uurtjes te gaan.... -
18 Oktober 2009 - 07:40
Marjolein:
Ik vind het berestoer hoor, zoals je je overal doorheen slaat! En gewoon alles durft te vragen ook al ben je onzeker over je Engels (of Frans :-)). En dan na zo'n dag of nacht hard werken ook nog voor ons allemaal een mooi verslag schrijven... Petje af! En je foto's zijn prachtig! Net of we er een klein beetje bij kunnen zijn.
Liefs,
Marjolein -
18 Oktober 2009 - 07:54
Wilma:
he, wat zie ik internetten tijdens de dienst, kan dat allemaal wel....
Zoveel als jij nu moet leren en vragen, zoveel kan je binnenkort een ander die net zo als jij zich helemaal onwetend voelt vertellen moet je maar denken.
en voor iemand die vind dat ze niets te vertellen heeft had je toch weer een bladvullend verhaal geschreven
liefs -
18 Oktober 2009 - 09:18
Gert:
hoi lieverd, vertellen gaat lekker man. zo maken we hier toch van alles mee. en ja, op z'n afrikaans in de tijd, dat past je als een kleedje (sorry voor het belgisch), dikke knuffel van je pap -
18 Oktober 2009 - 09:59
Jani:
ha Siep, heb je je beste 'pidgin' er al tegenaan gegooid bij de nigerianen? Gelukkig mogen 'onze' mensen wel komen ookal komt t schip niet in Nigeria.
Stoer hoor die nachten, en t relaxen klinkt ook wel errug goed! Hangmatje hmmm... -
18 Oktober 2009 - 10:33
Veronica :D:
Maaike Maybe Time!Goed voor jou! Truste voor na je shift. (Tegen de tijd dat je dit leest ben je waarschijnlijk al weer wakker, maar toch.)
Have fun morgen.
Liefs,
Veronica
18 Oktober 2009 - 13:14
Marga:
Hoi lieverd
Allereerst de groetjes van Afke. Er is ook nog een mevrouw die je 20 euro geponsord heeft. komt naar je toe.
Viel de lengte van de nachtdienst mee. Hoe is het met de temperatuur ,en word je al donkerbruin.
Hier gaat alles zo zijn gangetje. Ik heb gebeld voor het deblokkeren van je pas. Zou geregeld worden.Ik vind je verhalen super, en beleef het alsof ik dicht bij je ben.
Moet van de wek naar Hardewijk te werken.
Rijd me nog steeds een ongeluk,maar wel erg leuk.
Kus mam
P.S. Dikke kus van opa en opa
. -
18 Oktober 2009 - 15:38
Laura:
Ha Maaike!
Sjonge, je hebt toch een behoorlijke flexibiliteit nodig daar! Knap van je!
Zijn er nog foto's van jullie optreden tijdens het toetjes uitdelen? Ben benieuwd! Gaaf dat je zoveel meemaakt! Lekker doezelen in hangmat is ook niet verkeerd....
Sterkte voor komende nacht en liefs,
Laura -
19 Oktober 2009 - 21:52
Ernestina:
Zomaar even een dikke knuf van mij!! -
20 Oktober 2009 - 08:01
Afke:
Dag lieve Maaike,
Je verhalen lees ik met belangstelling en plezier. Je doet het goed! Knap hoor, zo ver weg, verschillende talen, een wiebelend schip en dat soort dingen. Rare ervaringen. Zo komt je rugzak goed gevuld.
Groetjes, uit een ander ziekenhuis.
Afke -
20 Oktober 2009 - 08:35
Mirjam:
He maaike ik kan me nog herinneren dat wij pannen op ons dak hadden....dakpannen....dakkip nee dat kan niet... -
20 Oktober 2009 - 08:37
Mirjam:
Jeeeeee maar ik ben wel heel trots op je dat je toch wel frans kan spreken...zijn die nigerianen trouwens alleen maar heerlijk omdat ze engels spreken???? grapje.
Doei zwoepie!! ps de keuken wordt NU geplaatst...het is zo mooi!!!
EN Jani alvast gefeliciteerd, als ik even gebruik van je site mag maken Maaike. -
20 Oktober 2009 - 17:56
Maaike:
Ja Siepie, van harte gefeliciteerd.... dit is nog een manier om je te bereiken. en mam over 2 dagen.... k ga t onthouden, k heb namelijk een hele mooie kalender gekregen...
(thanx san en ramon) -
21 Oktober 2009 - 09:09
Wolter:
eindelijk gevonden en genoten van je berichten.
Zo te lezen is het werk op je lijf geschreven en dat had ik ook wel verwacht. We hebben je gisteren bij Jani gemist!
Groeten -
21 Oktober 2009 - 20:58
Hanneke De Heer:
Hoi Maaike!
Goed om je nieuws te lezen uit Benin. Vanavond hebben we je gemist met de kring van Jozua! Weet dat we altijd aan je denken en voor je bidden. Goed te horen dat je je er doorheen slaat en mensen leert kennen, waarmee je gelukkig Engels kunt praten.
Veel zegen in alles wat je doet!
Liefs, Hanneke en de rest van Jong Volwassen kring Jozua