Bijna varen....
Door: Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike
06 December 2009 | Benin, Cotonou
Na een week van echt hard werken, dit weekend lekker niets gedaan. Even alle spieren rust geven.
De afgelopen week op het dek echt druk bezig geweest. We zijn bezig met het inladen van alles wat op de wal was gestationeerd en mee moet naar de volgende locatie.
Elke ochtend hebben we tijd met de hele deck crew om te bespreken wat er moet gebeuren en om God te vragen te helpen deze dag. De kapitein zit daar ook bij. Ik moet zeggen dat ik het erg interessant vind om wat meer op de hoogte te worden gesteld van alle dingen die het schip draaiende (moeten) houden. Afgelopen vrijdag heeft de kapitein een ruim kwartier volgepraat over alle dingen die nog moesten gebeuren en wat er mis was... slik... Er blijkt veel tegenstand te zijn en hiervoor dus graag gebed. Het veilig en gezond aankomen in Tenerife is zeker een gebedspunt.
Het schip is een voormalige treinferry die tussen twee plekken in Denemarken voer om zo twee treinen van het ene stuk land naar het andere te brengen. Het is dan ook gebouwd voor rustiger water dan de open oceaan en ik heb al aardig wat verhalen gehoord over hoe erg het schip heen en weer gaat. We hebben schijnbaar zelfs gordels in ons bed, om te zorgen dat we er niet uitvallen... dit gaat nog leuk worden :-D
De afgelopen week hebben we dus containers in het laadruim geladen, auto's op dek getakeld, een van de twee loopplanken op het dek gehaald en allerlei kleinere objecten heen en weer getakeld en verankerd. Het gaat allemaal wat traag omdat er met een grote kraan gewerkt wordt en het is de bedoeling dat die zo weinig mogelijk schommelt.
Dit betekent dus redelijk wat wachten. Ik moet zeggen dat ik het daar wat moeilijk mee heb. Er is veel tijd van wachten en weinig vooruit denken. Het duurt bijvoorbeeld een half uur om de deksel van het laadruim te verwijderen, een speciale containergrijper aan de kraan te bevestigen en vervolgens de container op te pikken van de wal. Maar dan wordt er pas wanneer er een container boven ons hoofd hangt bedacht dat er dingen uit de weg moeten worden geruimd om de container op de juiste plek in het laadruim te krijgen. Ik merkte aan het eind van de week dat ik steeds meer sturend aan de gang ging.
Vrijdag werden er bijvoorbeeld weer een aantal auto's op het dek geladen en in plaats van staan afwachten vroeg ik een aantal mannen om alvast wat spullen naar de juiste plaats te brengen die we later nodig zouden hebben voor het verankeren van de auto's. Ik zie daarin echt verschil tussen het Westerse tijd-is-geld/ efficientie-gerichte gedachtengoed en het Afrikaanse relaties-zijn-belangrijk/ doe-wat-er-op-dit-moment-nodig-is gedachtengoed. Ik doe mijn best om hier op een respectvolle manier mee om te gaan. Het merendeel van mijn collega's zijn Afrikaanse mannen. Ik heb al heel wat complimenten gehad, met verwonderde blikken dat een vrouw zo sterk kon zijn. Maar ook wel opmerkingen met de strekking dat een vrouw dit werk eigenlijk niet zou moeten doen. Dit is mannenwerk...
Ik doe mijn best om cultureel-sensitief toch een beetje efficiency-gericht te werken. Maakt het leven best uitdagend :-)
O ja... ik kon het natuurlijk niet laten om te vermelden dat ik wel kon rijden. k mocht dus superstoer alle jeeps over het dek naar de juiste plek rijden. (en nee... k heb niets geramd :-D) en k heb even wat leuke foto's ter illustratie
Gisteravond weinig aan Sinterklaas gedaan. Is ook wel een vreemd idee met een termometer die tussen de 35 en 40 graden aangeeft. Wel wordt het schip een beetje in kerstsferen gebracht door allerlei versieringen en kerstmuziek in de eetzaal. Tijdens de vaart zijn er ook dingen georganiseerd om met elkaar Kerst te vieren. Vanavond hebben we de oude vertrouwde Nederlandse avond en ik heb gehoord dat er mensen zijn die pepernoten in hun bezit hebben... dus toch een beetje Sint in Afrika. Als je de site van Jan en Justin (twee Nederlandse vrienden aan boord) leest (ook op waarbenjij.nu), dan kun je binnenkort vast zien hoe zij zich als zwarte pieten hebben verkleed in warm Afrika om de Belgische Ambassade te voorzien van een Sinterklaasbezoekje. k mocht, heel lief van Justin een stuk van zijn chocoladeletter opsmikkelen :-D
Een tijdje geleden kwam een van de meiden van de Gateway naar me toe om te melden dat ze me had opgegeven voor een bijbelstudiegroep. Die is afgelopen woensdag begonnen. Het is een groep met veel vertrouwde gezichten en ik denk dat het wel goed is om met elkaar wat meer de diepte in te gaan over een aantal onderwerpen. Leuk dus!
Verder is het nu echt afscheid nemen van Benin en klaarmaken voor het varen. Afgelopen vrijdag hebben we onze laatste duik gedaan, rondje om het schip ter inspectie en die avond heb ik een paar meiden naar vliegveld gebracht, wat mijn laatste ritje naar het vliegveld was. Vanavond gaan er ook nog een aantal meiden weg en dan een tijdje niemand meer... dan zitten we met elkaar in hetzelfde schuitje.
Er zijn nog zoveel kleine dingetjes, maar t is weer een heel verhaal, dus ik brei er een eindje aan.
Alvast heel erg bedankt voor jullie gebed.
Een dikke knuffel &
Blessings
Maaike
06 December 2009 - 16:46
Leny:
Tsja Maaike, jij weet wel van aanpakken!!
Zo te lezen gaat het nog een spannende zeereis worden! Ik wens je een behouden vaart toe!
Echt leuk om je verslagen te lezen.
Groetjes, Leny -
06 December 2009 - 16:58
Gert:
hoi lieverd. Wat een mooie verhalen. En jij die thuis alleen maar in chaos kan organiseren, hele lijsten moet maken om niks te vergeten. JIj gaat hier een beetje de koele efficiente "muts" uithangen. Toch ben ik trots op je, omdat je je volgens mij mooi aanpast aan je omgeving, maar er geen onzichtbaar onderdeel van wordt. Leve de zeereis. Ik ben benieuwd hoe je dat gaat bevallen. Riemen vast en roeien met die schuit. Doe voorzichtig. Vraagje: kan je gewoon nog mailen tijdens de vaart of moeten we wachten tot je weer aan vaste wal bent? Dikke knuffel van Sinte Pap. -
06 December 2009 - 19:45
Veronica :D:
Hoi Verpleegster/matroos/dekbaas/chauffeur/havenarbeider/ploegleider/voorman/scheepswerker/duiker/zendeling/lieve vriendin,
Ik lach me kapot om je verhalen. Je vader heeft een goed punt: Captain Chaos die ineens gestructureerd en leidinggevend gaat lopen wezen. Goed bezig! En laat je niet van de wijs brengen door al die Afrikaanse collega's van je: Typisch 'mannen-' en 'vrouwenwerk' is soooooooo last season!
En ik zou me niet druk maken over die overtocht. Als The Big Man jullie al geen behouden vaart gunt, wie zou er dan überhaupt kans maken? Alles zal rech kom!
Wanneer komen jullie aan in Tenerif? Heb je tijdens de reis internet/e-mail?
Liefs en een behouden vaart toegewenst.
Ahoy!
Veronica
06 December 2009 - 21:24
Peter (PP):
Ha die Maaike,
Je komt helemaal tot je recht op het schip. Je kan alles en pakt ook alles aan. Ach manne- of vrouwenwerk maakt niet uit. Gewoon doen waar je goed in bent.
Lekker crossen over het dek. Raak je niet de weg kwijt. Staat me nog iets bij dat we al rijdende in Frankrijk afscheid hadden genomen en na ong een kwartier we elkaar weer op een rotonde elkaar tegen kwamen.
Nog een nieuwtje. De oma van Mirjam is 4 december op 72 jarige leeftijd getrouwd met een 75 jarige. Wat kan het leven toch mooi zijn.
Doe voorzichtig. We denken aan je tijdens het varen.
PP
06 December 2009 - 22:22
Laura:
Nou, je bent van heel veel markten thuis, lieve meid! Stoer hoe je daar bezig bent! Zo leuk om te lezen hoe het allemaal gaat daar bij jou.
Succes bij het zoeken van het evenwicht in je "werkhouding", en het is gewoon goed dat je er zo bewust mee bezig bent!
Wanneer gaan jullie precies varen?
Knuffel en doe voorzichtig. -
07 December 2009 - 07:22
Marjolein:
Behouden vaart en Gods zegen voor onderweg, lieverd!
Kus,
Marjolein -
07 December 2009 - 10:02
Sas:
he maaike,
wat een verhaal toch weer.... het is geweldig om ze allemaal te lezen!!
doe het rustig aan met de overtocht en we vertrouwen erop dat het allemaal goed komt!!!
dikke kus van mij -
07 December 2009 - 10:48
Marcel:
Ha Maaike!
wat bijzonder om jouw verhaal te lezen en op me in te laten werken. Dàn komen gelijk een aantal gebedspunten voor jou naar voren, maar ook dankpunten! Ik ben trots op je joh! enige tijd geleden was je nog aan het duiken in de haven, daarvoor verpleegde je nog incontinente vrouwen en nu bestuur je allerlei auto`s en geef je aanwijzingen om materiaal in het ruim te krijgen! Maar gelukkig leer je ook je Westerse bril af te zetten.
ik blijf voor je bidden en de Heer vragen om je te leiden op al je wegen. je bent gewèldig! ohnee: God in jou, is gewèldig!
shalom! -
07 December 2009 - 21:26
Gerda Versluis:
Hoi Maaike, Wat een afwisselend werk heb je toch. Ik wens je een behouden vaart en zal bidden dat alles goed mag gaan.Groeten Gerda. -
08 December 2009 - 08:25
Marjanne:
Wow! Chocoladeletters zo ver weg! Lekker hoor! Je hebt weer mooie, leuke en stoere verhalen opgetekend. Ik ben trots op je. En hey, ik kwam hier ook PP weer tegen! Wat een feest!
Kus!
Marjanne -
08 December 2009 - 18:33
Mirjam Ros:
Hey maaike!
lijkt me niet altijd easy...alles zo traag...maar ja!
En nu al weer op naar de volgende plek.
Weer n nieuwe uitdaging!
mooi dat je niet geramd hebt...maar jammer dat je die autos niet omhoog mocht takelen.
Nou over onze S man..ik ben blij dat ie weer het land uit is. Alle kids waren een maand hyper.
Ik heb het ook niet gevierd hoor ;D
Ik vier liever de verjaardag van mn grote vriend J die deze maand zn verjaardag viert..;D
peace be with you!
X -
09 December 2009 - 12:00
Jan En Hanneke:
Lieve Maaike, een behouden vaart na al die mooie avonturen die je weer hebt beleefd, erg spannend allemaal, vooral die Hippo,s. Doe voorzichtig, en een beetje uitrusten, en alvast een goede voorbereidingstijd voor Kerst. We denken aan je als we zaterdag Oma,s verjaardag gaan vieren. We zullen jou en onze Marco (in Afganistan) missen in de feestvreugde. Veel liefs en dikke zoenen van Jan en Hanneke. -
09 December 2009 - 15:35
Henny:
Hoi Maaik, je zou hier eens om een hoekje moeten kijken, héél de gang staat vol rugzakken!!!! Iedere keer druppelen er weer een paar binnen, leuk hoor. EEn behouden vaart en niet zeeziek worden..... liefs -
10 December 2009 - 14:16
Merel:
Ha die Maaike,
Maaike die gaat organiseren! in het land der blinden is eenoog koning, moet je maar denken (grapje ;))
Je leert hier en passant nog heel vel meer dan verplegen! Bijzonder hoor.