de vrouwen...
Door: Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike
28 Oktober 2009 | Benin, Cotonou
Maandag en dinsdag heb ik een avonddienst gewerkt. De operaties voor de vrouwen die een fistel (onnatuurlijke verbinding) hebben tussen de blaas en vagina (VVF) of tussen andere organen rondom de blaas zijn begonnen.
Ik had begrepen dat er een lijst hing, waar ik natuurlijk weer wat laat achter kwam, om aan te geven als je graag met deze dames wilde werken. Het verpleegkundig werk is wat arbeidsintensiever, omdat je elk uur de urineproductie moet bijhouden en na 'verse' OK's regelmatig controles moet doen. En het belangrijkste is het controleren of de vrouwen nog urine verliezen via de vagina.
Ook heb ik dames voorbereid op de operatie. Ik denk dat dat me op dit moment nog het meest raakte. Om 'leeg' te zijn, geven we een zetpil, zodat de dames moeten toiletteren (netjes geschreven he!?) Maar tijdens het op de zij draaien, zag ik de urine gewoon uit de vagina stromen. Wat veel vrouwen doen is heel weinig drinken, zodat ze niet zoveel 'lekken', maar hierdoor is de geur veel sterker en is de continue stroom van urine nog 'slechter' voor de huid tussen de benen. Ook nemen ze wel eens iets van antibiotica, wanneer ze koorts hebben. Maar vaak is er maar geld voor bijvoorbeeld 4 tabletten, terwijl antibiotica pas helpt met een kuur. De bacterien worden dan juist resistent. Veel vrouwen hebben dus een multiculturele samenleving van bacterien in de blaas, wat niet echt bevorderlijk is.
Nog een opmerkelijk feit is dat we testen of de vrouwen zwanger zijn, dat wordt bij alle vrouwen gedaan die geopereerd worden. Maar we testen al vanaf 11 jaar!!! Dat is namelijk een gebruikelijke leeftijd om te starten met zwanger zijn. Een van mijn patienten is 21 jaar en heeft dit probleem al sinds ze 15 jaar is.
Ik zat vanmiddag even rustig de anamnese van een van mijn patienten door te lezen. Mijn patient was 7 maal zwanger geweest, had 4 'geboortes' doorgemaakt en had 3 levende kinderen. Haar man was vertrokken na de laatste geboorte, omdat ze sindsdien continue incontinent van urine was. Het is echt te triest voor woorden...
Een lichtpuntje is dat er veel geslaagde operaties zijn. Er zijn een aantal vrouwen ook voor de tweede of derde keer om deze operatie te laten doen. Het gaat helaas niet altijd goed. Maar morgen gaan er al drie vrouwen naar huis. Daar wordt een zogenaamde dressing ceremony voor gehouden. De vrouwen zijn in de afgelopen jaren buitengesloten en als vervloekt en minderwaardig behandeld. Ze krijgen bij hun vertrek een nieuwe jurk en een bijpassende hoofddoek om hun status als 'nieuwe, hele vrouw' te bevestigen.
Ik ga nu snel naar bed, dan hoop ik morgen op tijd wakker te zijn om daarbij aanwezig te zijn.
O... we hebben vanmiddag alle vrouwen die uit bed mochten eruit getrommeld en om ze een beetje in beweging te houden hebben we twee rondjes door de gang gelopen. Maar dat gaat dan wel met geklap, gezang en een klein beetje dans gepaard... een paar daagjes post-ok... ik zie het al voor me op B2 :-D
Nou, k houd jullie op de hoogte!!!
Blessings
Maaike
28 Oktober 2009 - 05:46
Marjolein:
Wow, wat zullen die vrouwen blij zijn als jullie ze hebben kunnen helpen! Maar de verhalen vóór de operatie zijn akelig triest. Heel veel sterkte daarmee.
Liefs,
Marjolein -
28 Oktober 2009 - 06:40
Wilma:
Hoi Maaike
Ik zal vanmiddag proberen in mijn blauwe pakje de mensen op de gang laten dansen en zingen, hoop niet dat ik de toon moet aangeven ben namelijk verkouden.
Hoe komt het eigenlijk dat deze vrouwen fistels krijgen??? Komt bij ons toch niet zo vaak voor?
Fijn dat je deze mensen weer een zinvol en volledig leven kan geven, door zo'n operatie.
Je voelt je begrijp ik weer een echte b2 zuster als je urine mag meten a 1 uur, goed bezig!!!!
liefs Wilma
28 Oktober 2009 - 08:03
Marjanne:
Hé Maaikie!
Wat een ervaringen weer! Bizar dat ze zwangerschap vanaf 11 jaar testen, maar als dat daar de gangbare leeftijd is...
Klinkt wel als een gezellige boel daar op de gang, waren de ziekenhuizen in Nederland ook maar zo :)
Kus, Marjanne -
28 Oktober 2009 - 09:09
Veronica :D:
Hi Maaike,
Weet je nog waar we het voor je vertrek over hebben gehad? Dit verhaal raakt me...
Ga vooral door met je ding. Mijn "steentje" zal in de toekomst volgen!
Lieve groet,
Veroon -
28 Oktober 2009 - 10:02
Mirjam:
Jeee wat een verhaal, echt heftig voor die vrouwen! -
28 Oktober 2009 - 13:23
Leny:
Wat een indrukwekkend verhaal weer, Maaike!
Je werk moet wel veel voldoening geven.
PostOK dansen volgens protocol: klinkt goed!!
Groetjes, Leny -
28 Oktober 2009 - 18:10
Gert:
Fijn te lezen dat je echt je draai aan het vinden bent. En dan ook nog "dansen, klappen en zingen"door de gangen. Je wordt nog eens een echte afrikaanse nurse.
Go baby, go and be a proud child of the Lord
Pap -
28 Oktober 2009 - 18:24
Saskia:
heyy zusje,
wat een verhalen maar wel een waardevolle baan heb je. zoveel mensen helpen in zo´n korte tijd.
je doet geweldig werk laat dat voorop staan!!
dikke zoen,
je zusje -
28 Oktober 2009 - 19:13
Henny:
Wat een belevenis dat verhaal van die vrouwen/meisjes. Ach ik heb medelijden met ze! Wat een lijden joh, wat zijn wij verwend!!! -
29 Oktober 2009 - 19:59
Merel:
Hoi Maaike,
Wat mooi dat die vrouwen op zo'n manier geholpen kunnen worden!
Baren op zich is al klote, maar als je er ook nog eens dat soort ongein aan overhoudt! Ik wist geeneens dat het bestond. Reden te meer om weer eens dankbaar te zijn dat wij op het noordelijk halfrond zijn geboren!
Liefs,
Merel -
30 Oktober 2009 - 08:44
Afke:
He Maaike,
Wat een verhalen.
Het stelt de problemen waar we hier mee te maken hebben, weer in een heel ander licht.
Je doet het goed.
En inderdaad, ik zie je al lopen over die gang, draaiend met de heupen...
Ik ga maar weer eens een kaarsje voor je opsteken, een stil gebed voor jou.
groetjes,
Afke -
01 November 2009 - 21:26
Annemarie:
Jeetje, heftig zeg..
Nou, het is maar goed dat jij er bent om ze te helpen! Niet alleen medisch gezien, maar in alle opzichten!
groetjes,
Annemarie