screening - Reisverslag uit Lomé, Togo van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu screening - Reisverslag uit Lomé, Togo van Maaike Rademaker - WaarBenJij.nu

screening

Door: Maaike

Blijf op de hoogte en volg Maaike

12 Maart 2010 | Togo, Lomé

Vandaag was het dan zover. Donderdagmiddag liep ik degene die de screening leidt tegen het lijf en ze vroeg me of ik als chauffeur kon dienen. Ik geloof dat God dingen op onze weg brengt op de juiste tijd. Ik kon gemist worden op de avonddienst van vrijdag, dus om 6 uur ’s ochtends reden we (met een grote kop koffie naast me) weg.
Bij aankomst werd er gebeden en werden de taken verdeeld. Een van de verpleegkundigen die de afgelopen tijd steeds betrokken was bij de screening wilde me in de gelegenheid stellen om door de rijen te gaan en een ‘pre-pre-screening’ te doen. Zij had dat de afgelopen tijd gedaan en heeft eerst informatie gegeven. Toen gingen we er opuit, samen met een hele goede vertaler, gelukkig. We gingen persoon na persoon langs. Steeds vragend met welk probleem ze kwamen. Als ik zeker wist dat we geen medische mogelijkheden hadden om mensen te helpen, moest ik hen dat laten weten. Dat leek nog best wel te gaan, ook omdat de vertaler uiteindelijk het nieuws in de eigen taal moest brengen.
In het begin heb ik een aantal keer hardop gezegd dat ik dit baantje echt haatte. We moesten bijvoorbeeld mensen afwijzen die ‘te kleine’ hernia’s hadden of kinderen die een ‘te lichte’ afwijking van de benen hadden. Dat vond ik zo moeilijk! Het brak mijn hart te weten dat kinderen door ouders, familieleden en onderwijzers worden gemeden of geslagen omdat hun benen niet helemaal recht zijn. Afwijkingen worden zo hard veroordeeld. Maar er waren zoveel gevallen en we hebben een beperkt aantal artsen en daarmee een beperkt aantal operatiemogelijkheden. Sommigen kon ik gewoonweg niet wegsturen. Ze gingen dan door naar de pre-screening, waar twee andere verpleegkundigen die al langere tijd op het schip werken en beter weten wat de mogelijkheden en de capaciteit is, ook weer de taak hadden om ja of nee te zeggen.
Na zo’n drie uur door de rijen gaan, werd me aangeboden om even af te koelen binnen en wat te eten en te drinken. Eigenlijk pas op dat moment voelde ik hoe zwaar het was en had ik echt de drang om heel hard te gaan huilen. Maar ik het gebouwtje waar we even pauze hadden zaten de mensen die door de screening heen waren gekomen en die daar een afspraak kregen om naar het schip te komen. Daar zag ik mensen tussen die ik door had laten gaan, omdat ik dacht dat we hen wel zouden kunnen helpen. Dat deed me zoveel goed. Het bracht me weer even terug naar mijn zeesterren-verhaal. Ik kan niet de wereld redden, maar ik kan er wel zijn voor die persoon, die we wel kunnen helpen.
Toen we aan het einde van de lange lange rij waren gekomen, zat het er voor ons op. In het gebouwtje zaten inmiddels heel wat mensen die zaten te wachten op een afspraak. Daar binnen dus even bijgekomen en genoten van het aantal mensen dat ik langs zag komen met een afspraak-kaart. De schatting is dat we ongeveer 1000 mensen hebben gesproken. Het was een bijzondere ervaring en ik ben blij dat ik ook hier deel van uit mocht maken.
Een ieder een goed weekend gewenst en bedankt dat ik op deze manier al het wel en wee mag delen. Het is voor mij heerlijk om de dingen zo van me af te kunnen schrijven en te delen. Bedankt!

Blessings
Maaike

• 12 Maart 2010 - 23:07

Veronica :

ja en nu ben ik de eerste!

• 12 Maart 2010 - 23:13

Marcel B:

Ha Maaike!
    wat fijn om weer wat van je te vernemen en zo`n open en eerlijk verslag van je te mogen zien.
    wàt een ervaring moet dat voor jou zijn geweest, zo`n 1000 mensen screenen en dan bij elk persoon een gebed in je hart hebben (lijkt me bij jou...!). zo zie je hoezeer afhankelijk je bent hè, van Hem die je dient!
    hartelijke groetjes,

• 12 Maart 2010 - 23:20

Veronica:

Hoi Maaike,

Hmmmm, was weliswaar de eerste... Maar ik geloof dat ik de volgende keer toch maar eerst je verhaal ga lezen voordat ik op je blog ga lopen gillen. Had ik nu niet gedaan en misschien was de reactie niet helemaal passend bij je verhaal.

Leermomentje... dan liever niet als eerste...

Ben wel een beetje stil van je bericht. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik je op dit moment niet benijd. Het lijkt mij ook heel moeilijk om op deze manier beslissingen te moeten nemen die bepalend kunnen zijn voor iemands leven. Dus respect...

Zeesterretjes en druppeltjes op die gloeiende plaat. Fijn dat ze bestaan! Maar misschien niet altijd even makkelijk om een zeesterretje te kiezen of om zelf zo´n druppeltje te zijn...

Liefs en sterkte,

Veronica

PS ja mijn keyboard is inderdaad weer van de leg. Geen smileys...

• 13 Maart 2010 - 08:25

Peter (PP):

Ha die Maaike,

Ik had al veel bewondering voor je en als ik dit verslag van je lees heb ik dat nog meer.
    Dit zijn toch wel beslissingen die je moet nemen die behoorlijk moeilijk zijn. Maar elke persoon die je kan helpen is er één en natuurlijk kan je niet iedereen helpen. Maar dat laatste is wel zwaar.

Lieve Groet,

Peter

• 13 Maart 2010 - 10:04

Sandra:

Hoi Lieverd,

Lig ik hier lui op de bank te denken dat ik deze week hard heb gewerkt. Pfff...dat is peanuts in vergelijking met de verantwoordelijkheid die jij hebt gedragen deze week.

Ik ben en blijf zo trots op je!

Dikke kus,
    je vriendin, Sandra

• 13 Maart 2010 - 10:40

Gert:

Ha lieve dochter van me,

een ontroerend verhaal, fijn dat je het met ons wilt en kunt delen. Daarmee wordt het niet makkelijker, wel beter na te voelen. Je bewust zijn van beperkingen die er nu eenmaal zijn en dan doen wat rechtvaardig en goed is.

Petje af...ik ben d´r stil van,

hele dikke knuffel

pap

• 13 Maart 2010 - 11:39

Mirjam:

Het is goed van je om het van je af te schrijven en ik vind het fijn dat ik het mag lezen. Ik vind het super dapper van je en mooi dat jullie ook nu heel veel mensen kunnen helpen, al zijn het enkele druppels, zonder jullie was er niemand geholpen!

dikke knuffel!

• 13 Maart 2010 - 18:52

Ernestina:

Lieve Maaike

Wat moet dat moeilijk voor je zijn geweest!!
    Ik ben er stil van!
    Heel veel wijsheid hoor meid en dat de Hemelse Vader je helpt bij alles.

Heel veel liefs van Ernestina.

• 13 Maart 2010 - 22:20

Marga:

lieverd
    Wat afschuwelijk en razend zwaar, om mensen af te wijzen.Wat een ongelofelijke gezwellen, hoe bestaat er zoveel leed.Soms snap ik het leven echt niet.
    Ik wens je heel veel kracht en wijsheid ,met de te nemen beslissingen.
    Ik denk aan je en bid voor je.
    Van de week voelde ik wel leiding toen je belde.
    kus mam
    P.S. Ik mis je . dikke kus mam

• 13 Maart 2010 - 23:01

Jani:

Hoi schatje,
    Indrukwekkend hoor lief, hoe moeilijk het ook is,het is denk ik ook wel bijzonder om dit stukje van jullie werk mee te maken.
    Ik hou van je. wil je steeds weer smssen, zal je mailen zo,
    tot snel
    Hug

• 14 Maart 2010 - 13:44

Pieter-Dirk:

Dat lijkt mij inderdaad moeilijk... ja/nee-zeggen.

Maar dan te beseffen dat God ons allen wil redden en we ons allemaal in Zijn Hand mogen weten... Er zijn bijzondere dingen gebeurd in mijn leven laatste tijd... ik weet mij nu ook veel meer gedragen door Hem dan voorheen! Het is zó mooi. En als je beseft wat HIJ allemaal doorstaan heeft voor jou en mij, maakt dat je vólop dankbaar...

• 20 Maart 2010 - 13:23

Merel:

Hoi Maaike,

Ik kan me voorstellen dat je hier niet voor hebt getekend. Ik ben blij dat ik het niet hoef te doen. Ik heb veel bewondering voor jou en de anderen die dit moeten doen. Ik kan je er alleen maar heel veel sterkte mee wensen. Als je moet huilen, doe dat dan lekker. Dan ben je het kwijt.
    P.s. ik reageer heel laat, ben nl. net thuis van vakantie.

Heel veel liefs en een dikke zoen,

Merel

Verslag uit: Togo, Lomé

Maaike @ Mercy Ships

Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een christelijke organisatie die hoop en genezing wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. Zij doet dit door operaties die in het land zelf niet worden uitgevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Er is op dit moment één schip in de vaart; de ‘Africa Mercy’. Dit schip vaart langs verschillende West-Afrikaanse landen en ligt daar dan een aantal maanden in de haven om de mensen te ontvangen. Het was voor mij sindsdien een droom om op zo’n schip te kunnen werken.
Ik geloof dat we als kinderen van God mogen dromen en dat God de verlangens die we hebben, wil gebruiken. Ik heb een lange tijd in de leugen geloofd dat iedereen toch wel zoiets zou willen en dat ik daar niet goed genoeg voor was. Maar voor God zijn we wel goed genoeg. U bent uniek en ik ben uniek. We hebben allemaal onze eigen talenten en mogelijkheden, Hij wil die juist gebruiken. Ik ontdekte hierin Gods hart en besefte dat ik deze ‘droom’ mocht gaan nastreven.
Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane Heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij.
Op 20 september ben ik door Evangelische Gemeente Jozua uitgezonden worden als zendeling. Op 2 oktober ben ik naar Benin gevlogen om een paar dagen later te beginnen met mijn werkzaamheden als verpleegkundige.
Het schip ligt tot half december nog in de haven van Cotonou, Benin.
Het werk is op vrijwillige basis met kosten voor voedsel en onderdak op eigen rekening, dit geldt voor alle medewerkers. Hierdoor kunnen alle operaties gratis gedaan worden!
Mocht u een (kleine) financiele bijdrage willen leveren, dan kunt u mij sponsoren door uw gift over te maken op de zendingsrekening van Jozua (te Dordrecht) ING-bank nummer 78.75.162, t.a.v. Maaike Rademaker. Deze gift is belastingaftrekbaar.
Eventueel kunt u gebruik maken van mijn persoonlijke rekeningnummer 41.88.63.806, M. Rademaker.

Maar wat ik aan support vooral belangrijk vind, is mensen die biddend achter mij staan. Ik wil u vrijmoedig vragen om uw gebed voor het werk en kracht, wijsheid en liefde voor mij persoonlijk.
P.S.
Alle berichten op deze website zijn mijn persoonlijke beleving en bevatten mijn eigen ervaringen, conclusies en mening. De beschreven verhalen bevatten niet de visie van Mercy Ships als organisatie.

22 Juli 2012

Tenerife

16 Juni 2012

Vertrek uit Lome
Maaike

Alles wat je wilt weten.... Al meer dan 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met de Mercy Ships, een organisatie die hoop wil brengen aan de zieken en allerarmsten van de wereld. De manier waarop dit wordt gedaan is door middel van operaties die in het land zelf niet uit worden gevoerd of onbetaalbaar zijn voor de bevolking, gratis te verrichten op een schip dat ingericht is als ziekenhuis. Daarnaast wordt er praktische hulp geboden in het land zelf en worden mensen geschoold om het eigen land verder op te bouwen. Het praktisch toepassen van mijn geloof in de opgestane heer Jezus is iets wat ik graag doe. Wat dat betreft past het werk van de Mercy Ships erg goed bij mij. Ik wil dan ook graag de komende twee jaar op de 'Africa Mercy' gaan werken als verpleegkundige. Meer info over de organisatie: www.mercyships.nl (en engelse site www.ms-information.org) In de zomer van 2009 heb ik een zgn. Gateway Course van de Mercy Ships gevolgd. Hier heb ik de nodige voorbereiding voor het werken en leven aan boord van de 'Africa Mercy' gehad. Op 20 september ben ik vanuit E.G. Jozua uitgezegend als zendeling, waarna ik op 2 oktober naar Benin ben gevlogen. Het uitzenden betekent dat ik onderdeel blijf van de gemeente en dat er vanuit de gemeente voor mij wordt gebeden. Daarnaast is het mogelijk om via een rekeningnummer van de gemeente mij financieel te ondersteunen Het rekeningnummer van de gemeente is 78.75.162 (ING), vermeld bij uw donatie dat het t.a.v. Maaike Rademaker is. Uw gift is dan belastingaftrekbaar. Via de Mercy Ships Holland heb ik het volgende postadres: Maaike Rademaker MS Holland – Mercy Ships M/V Africa Mercy – Dept. Hospital Strevelsweg 700/317 3083 AS Rotterdam Voor pakketjes svp duidelijk vermelden CONTAINER. Dan gaat het doosje mee met de containers die met enige regelmaat vanuit Rotterdam naar West-Afrika varen. (als dat er niet opstaat, wordt het pakket via DHL verzonden en draai ik op voor die kosten) Gewone brieven en kaarten kunnen wel zonder enige aanvullingen naar bovenstaand adres worden gestuurd. Mercy Ships telt op het moment ruim 800 fulltime vrijwilligers. Zo'n 450 van hen wonen en werken op een schip, de anderen op één van de kantoren in diverse landen of een basis in Sierra Leone. Ieder van hen zorgt zelf voor het verzamelen van een kring van sponsors om in het levensonderhoud te voorzien. Wat ik vooral belangrijk vind is ondersteuning in gebed en het onderhouden van contact met 'het thuisfront'. Ik vind het leuk om reacties te lezen ('k zal er niet altijd op reageren vrees ik), dus voel je vrij om een berichtje op deze site achter te laten! Blessings Maaike

Actief sinds 08 Sept. 2006